Anmeldelse

Bevingede væsner : pterodactyler, microraptorer og andre forhistoriske dyr af Elizabeth MacLeod

27 dec.19

Smukt illustreret fagbog for børn om de forskellige flyveøgler og de allertidligste fuglearter.

For ca. 250 millioner år siden, da dinosaurerne herskede på jorden, fløj enorme rovøgler højt på himlen på jagt efter bytte. De havde hule knogler, der ikke vejede ret meget, ligesom nutidens fugle.

En af de første flyveøgler var Eudimorphodan med et vingefang på ca. en meter og fire fingre, hvoraf den ene var ret lang og dannede vingen. Andre var mindre med store hoveder, en enkelt havde op mod 400 tænder i et langt næb, men der var også små øgler på størrelse med avocadoer, der levede af insekter. Nogle lignede mere de fugle, vi kender i dag, f.eks. pelikaner, andre havde en stor kam på hovedet, som blev brugt til at holde hovedet på plads under flyvning. Nogle af dem var dækkede af hår og kunne kravle på jorden, andre var dækkede af fjer og havde børsteagtige tænder med næb så skarpe, at de kunne knuse hårde skaldyr, de hentede i havet. Meget imponerende var den to meter lange Hesperornis, der ikke kunne flyve i luften, men som fløj afsted under vandet ligesom pingviner. Der fandtes også flyveøgler med et vingefang på både syv og ti meter! På land var rovfuglen Titanis walleri, som var lige knap to meter høj og kunne løbe dyr som antiloper ind og flå lunser af dem med sit kæmpe næb.

Bogen er, udover at være informativ, fyldt med smukke og dramatiske illustrationer, der viser et meget realistisk billede af dyrene og deres omgivelser. Bagest i bogen er der sorte silhuetter af de enkelte øgler, som viser deres indbyrdes størrelsesforhold samt hvornår de levede.

Canadiske Elizabeth MacLeod har flere bøger bag sig og har vundet flere priser. Illustrator John Bindon har været med til at illustrere flere fagbøger, der handler om dinosaurer, og har studeret både skeletter, æg og reder for at opnå det mest realistiske resultat i sine tegninger.

De fleste børn elsker dinosaurer, og dette er en virkelig fin bog at læse sammen med børn fra ca. 6 år.

Bogdetaljer

Forlag
Lamberth
Oversætter
Torben Lamberth
Faustnummer
47430453
ISBN
9788771616934
Antal sider
37

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer