Det kan være svært at se skoven for bare træer. Det er sådan en følelse, man får, når man kaster et blik på den danske bogverden de sidste 20 år.
Hvor mange bøger mon der findes derude, som trods originalitet og høj kvalitet ikke bliver opdaget af læserne?
Litteratursidens redaktion anbefaler bøger fra de sidste 20 år, som ikke nødvendigvis har fået de store omtaler eller litterære priser, eller som er druknet i mængden af andre bøger.
Under uret - Vandrehistorier af Thomas Boberg
At gå, slentre, trave, flakke, traske, strejfe, spadsere. At vandre. Thomas Bobergs novellesamling ‘Under uret’ er et smukt litterært mix om de eksistentielle vandringer, der forekommer i mødet med andre.
Personerne slentrer rundt, strejfer omkring, oftest i Latinamerika, i søgen efter svar på det evigt tilbagevendende: Hvad er meningen med livet? Et spørgsmål der bliver ved at være aktuelt og fordrer nye spørgsmål i takt med, at vores samfund udvikler sig med lynets hast og stiller større krav til den enkelte.
Her vil jeg anbefale at følge Boberg over stok og sten, fordi han er blandt de allermest præcise observatører af verden.
- Digital redaktør, Nadja Agerbak
Den forelskede unge af Marianne Larsen
Denne perle fortjener mere opmærksomhed, da den på vidunderlig vis lader os se verden med et barns øjne. Vi følger en 5-årig pige i løbet af en sommerdag i 50’erne og oplever hendes forelskelse – både i verden og i sprogets magi.
Marianne Larsen har en fantastisk evne til give stemme til barnet, så man som læser ser alting på ny og mærker pigens følelser lige fra glæde og stolthed til skam, frygt og rædsel. Et smukt portræt af en barndom fra en tid, hvor et barn blev kaldt en unge.
- Chefredaktør, Lise Vandborg
Dansker-trilogien af Halfdan Pisket
Halfdan Pisket har interviewet sin far, den armensk-tyrkisk-danske James Pisket, og skrevet og tegnet hans liv igennem mere end et halvt århundrede. Det er der kommet en umådelig barsk og rørende graphic novel ud af.
’Danskertrilogien’ er en fortælling om krig, vold, misbrug, kultursammenstød og familierelationer. En stor tegneserieudgivelse og et fremragende erindringsværk, der har modtaget en international tegneseriepris, men fortjener endnu mere opmærksomhed herhjemme.
- Anmelderredaktør, Barbara Rugholm
Depressionsdigte af Sternberg
’Depressionsdigte’ er måske ikke de bedste digte fra de sidste 20 år, jeg har læst, ej heller de mest skelsættende. Det afholder mig dog ikke fra at mene, at de fortjener mere opmærksomhed, selv 8 år efter udgivelsen.
’Depressionsdigte’ er nemlig mindst lige så relevant i dag. Sternberg formår at indkapsle depressionstilstanden, som har gjort sit indtog på samfundet, men som stadig bliver fortiet. Han skriver højt om alt det, vi skal holde for os selv, alt det vi tænker, når tingene kun synes at blive værre. Han skaber en medsammensvoren i depressionens ensomhed, som man kan læne sig opad.
- Redaktør, Emma Karlebjerg
Lillys Danmarkshistorie af Pia Fris Laneth
En vidunderlig og vigtig indføring i kvindernes Danmarkshistorie. Da den udkom i 2006, havde jeg selv små børn og fuldtidsarbejde, og jeg husker, hvordan det satte gang i tanker at spejle sig i fortiden.
Jeg har siden foræret bogen i gave til flere piger, kvinder – og mænd. Den minder os om, at vi fortsat må kæmpe for ligestilling og lige muligheder for alle køn.
Gry Jexens aktuelle Kvinde kend din historie står på skuldrene af den og kan fra nu af forene nye piger og kvinder i den vigtige historie, vi har sammen.
- Temaredaktør, Britta Riis Langdahl
Mens den nye litteratur buldrer derudaf, er det godt en gang imellem at stoppe op og (gen)opdage bøgerne som de nye udgivelser står på skuldrene af. Derfor hylder Litteratursiden og landets biblioteker det litterære guld med jagten på den bedste danske bog fra de sidste 20 år.
Kommentarer