Bog

Jeg gjorde danerne frie

Af (
2015
)

Anmeldelse

Funky fortælling i historisk legestue

Af Jannik Stanley Nielsen, journalist

Kærlig sort satire. Finurlig fortolkning af nutid, fortid og underfundige, humoristiske bud på, hvordan vores lille land havde set ud, hvis samfundet byggede på Asa-troen - i stedet for kristendommen. Kærlighed, krimi, politik, religion, terror-troende islændinge, et lettere grotesk persongalleri – og varm humor. Elementerne er mange, og der er fuld fart på fra først til sidst i Jakob Brodersens muntre og eksplosive debutroman, som ubesværet leger og filosoferer sig gennem samtlige sider. Vi er ude i en lettere anarkistisk leg med diverse genrer og begreber – opskriften er vel kort sagt at plukke det bedste fra alle hylder, blande det hele, ryste genre-shakeren – og du har din egen. Et mixtape af sprudlende idéer og et moderne mash-up af frisk og funky fortællemåde – med styr på stil og sprog. Det er en original og særdeles veloplagt fortælling, som stiller spørgsmål ved nutiden, ved at lege med fortiden. 

Vi starter i fortiden omkring år 970, hvor et møde mellem munken Poppo og kongen Harald Blåtand kører helt af sporet og ender i et bloddryppende scenarie. Og vi ender i nutidens Danmark - men det er ikke den gængse udgave af det Danmark, du kender. Fundet af en ny, kristen Jellingesten har sendt chokbølger gennem landet, og politikerne gyser ved tanken om præster på finansloven, kirker med firkantede spir, som skæmmer det smukke gamle landskab og malmklokker, som ødelægger den stilhed de elsker så højt. Tanken om fremmede kulturer i landet er bestemt heller ikke velkommen. Lyder det bekendt?  Der er spænding på de indre linjer i landet, og terroren truer. Bogen krydsklipper filmisk og let mellem de nære personhistorier, og de store religiøse og politiske aspekter. Der er elegante snubletråde lagt ud undervejs i handlingens demokratiske minefelter – men det hele eskalerer i en fint stigende spændingskurve, som elegant bliver bundet sammen og ender både overraskende og forløsende.  

Som læser af bogen er du nødt til at forholde dig til den historie, som vi er dannet af, og det samfund og den kultur, som du er en del af i dag– men det kommer helt af sig selv. Man kan nemlig slet ikke lade være, fordi Jakob Brodersens historie stiller relevante og kildne spørgsmål ved grundlaget for vores demokrati og civilisation- mens man både griner og får lyst til at springe ud som hemmelig agent i tid og rum. Den kan læses som en debatterende blanding af underholdning, krimi, filosofi og satire – i en stærk rammefortælling med et underliggende tema: hvad binder os egentlig sammen, når det kommer til stykket? Det er en tanke værd – og bogen er absolut (nu) tiden værd.

 

Bogdetaljer

Forlag
Radius
Faustnummer
51634489
ISBN
9788792334589
Antal sider
163

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer