En række danskstuderende fra Aalborg Universitet står bag dette tema, hvis bidrag alle relaterer til måder, hvorpå man kan bedrive litteratursociologi. Læs med når de studerende går på opdagelse i det litterære felt og undersøger, hvordan litteraturen manifesterer sig i et væld af forskellige former, på forskellige steder og i forskellige medier.
Af Louise Mønster, lektor i dansk og nordisk litteratur, Aalborg Universitet
Litteratursociologi er den gren af litteraturvidenskaben, der studerer forholdet mellem litteratur og samfund. Det kan man gøre på mange forskellige måder. Fælles for dem alle er dog, at litteraturen ikke betragtes som en isoleret størrelse, men som noget der står i relation til og indgår i dialog med det omgivende samfund. Når man beskæftiger sig med litteratursociologi, undersøger man derfor ofte de forskellige institutioner, rammer og sammenhænge, hvori litteraturen udfolder sig. Man ser fx på litterære institutioner i form af forlag og biblioteker, man undersøger betydningen af litteraturfestivaler og forfatterskoler, analyserer udviklingen inden for bogmarkedet eller opsøger litteraturen, når den udfolder sig i diverse livesammenhænge eller via sociale medier.
Det er ikke til at overse, at litteraturen igennem de seneste årtier i stigende grad har bevæget sig ud over bogens grænser og har manifesteret sig på andre fysiske og digitale arenaer. Litteraturen har indtaget vores fælles virkelighed og kan findes såvel i byrummet som på poesistier i naturen; den kan opleves på de mange nyetablerede litteraturhuse og bogcaféer eller til litteraturfestivaler, ligesom den dyrkes på diverse digitale platforme og af virtuelle fællesskaber på internettet. Litteraturen manifesterer sig med andre ord i stigende grad i forskellige sociale sammenhænge, og for litteratursociologien er det derfor også oplagt at forsøge at lodde forandringerne i det litterære landskab i en tid præget af begivenhedskultur, og det er netop, hvad en gruppe danskstuderende fra Aalborg Universitet har gjort.
I dette tema kan du således tage med, når der afvikles poetry slam på Studenterhuset, eller du kan læse om den nyeste coronadigtning, som udfolder sig på tværs af medier. Du kan blive introduceret til poesiplatformen Lyrikporten, der er instrueret af Jørgen Leth, og du kan få mere viden om den litterære onlinetjeneste hvermandag.dk. Du kan også gå med i teatret, hvor Dostojevskijs litteratur omsættes i drama; du kan høre om, hvordan Danmarks Radio arbejder med litteraturformidling, eller du kan få viden om Boglageret Faust og dets forskellige aktiviteter. Ja, du kan også blot tænke på, hvor du befinder dig netop nu, hvor du læser dette. Nemlig på Littertursiden.dk, der i sig selv er et glimrende eksempel på, hvordan litteraturen og litteraturformidlingen i det 21. århundrede lever under nogle markant forandrede vilkår end for blot få årtier siden.
Temaets artikler er skrevet af en række danskstuderende på Aalborg Universitet.
Kommentarer