Hos Boglageret Faust skal du føle dig velkommen – du behøver hverken at studere litteraturvidenskab eller være optaget på en skrivekunstskole. Her er plads til alle!
Af Peter Klim Gravesen, Maria Thomasen og Mia Lindemann Jakobsen
Forestil dig at du går ind i en bogbutik, hvor du kan få dig en sort kop kaffe, en omgang rå ærlighed og en kold bajer. Boglageret Faust er et antikvariat og meget mere end det. Det er et kultursted for litteraturen, hvor der er plads til det ufiltrerede og en fanden i voldsk stemning. Vi har interviewet Anton Mørkholt, der sammen med en kammerat har startet Boglageret Faust, som både er en boghandel, en skrivegruppe, et tidsskrift og på den måde et rigt litterært kultursted.
En god idé
Boglageret Faust startede med, at to kammerater spændte cykelhjelmen og drønede gennem København med deres salg og leverancer af bøger. De postede billeder på Instagram af bøger til salg – fuldstændig som alle andre boghandlere gør. "[De] solgte bare ikke en skid" ved at gøre som dem. Med tiden erfarede de, at det var de ærlige og mere vovede opslag, der fangede folk. Ud fra det fandt Boglageret Faust sin ånd som var én, deres kunder kunne identificere sig med. Det blev grundlaget for meget mere end et boglager.
Der manglede noget
Litteraturen er ifølge Anton "lidt folkeskoleagtig og meget pastelfarvet" og henvender sig mest til eliten. Det er de store patentforlag og skriveskolerne, der bestemmer, hvad god litteratur er, fortæller han. Han synes, der mangler et sted for litteraturen, som er mere ærligt og henvender sig til det bredere publikum. Det inspirerede de to kammerater til at skrive litteratur, som er ærlig og provokerende.
Hermed blev en skrivegruppe skabt, og de forsøgte på den måde at række ud til folk, som også gerne vil bidrage med ærlige og provokerende tekster. Her blev der plads til at mødes, læse det skrevne højt og give respons. Skrivegruppen har siden udgivet et tidsskrift. Det første og indtil videre eneste nummer er ikke temabestemt, men denne idé er ikke udelukket for fremtidens numre.
Litteratur i øjenhøjde
Konceptet for Boglageret Faust ses ikke kun i skrivegruppen og i tidsskriftet – det ses også i boghandlen og holdningen til hvilken litteratur, der skal på hylderne. Som boghandel vil Faust også gøre op med de etablerede bogkæder og forlag, som de mener har for stor indflydelse på, hvilken litteratur der er på bogmarkedet. Ideen om, at der skal være plads til det hele, kommer til udtryk i, at de gerne vil favne den litteratur, som ikke kommer på hylderne hos mange af de etablerede boghandlere.
Hos Boglageret Faust er det i stedet mikroforlag som Forlaget Nemo, OVO press, Baggaardsbaroner med flere, som fylder. For eksempel definerer Baggaardsbaroner deres udgivelser som "litteratur i øjenhøjde og uden så meget pis." Tonen falder godt i hak med Fausts ånd. Anton begrunder deres samarbejde med mikroforlagene med, at "de tør at gøre det lidt skæve [...]" og køre lidt mere undergrundsstilen.
Drømmen om et sted, hvor man må larme
Drømmen har fra begyndelsen været at skabe et sted, hvor der er plads til litteratur, som er mere eksperimenterende end det, man finder hos de fleste boghandlere. Skrivegruppen blev fundamentet for en mere rummelig og eksperimenterende tilgang til litteraturen, som efterfølgende er blevet deres varemærke. Boglagerets fysiske sted blev lukket i forbindelse med COVID-pandemien og senere opsagt, da de usikre fremtidsudsigter gjorde det svært at være selvstændig. De håber dog på at kunne åbne et nyt sted, når omstændighederne er anderledes.
Mere end en bogbutik
Det nye sted skal være et kultursted for litteraturen og ikke kun en lille hyggelig bogbutik. Her skal være plads til at holde arrangementer, hvor litteraturen bliver levende: oplæsninger, udgivelser, læsegrupper, skrivegrupper og meget mere, som de trofaste kunder er med til at skabe sammen med Boglageret Faust. Anton håber på i fremtiden at få mulighed for at holde nogle arrangementer der larmer! Stå i en brandert og høre på noget litteratur, der bliver fremført på en måde man ikke har set før. – Det er ligesom drømmen. Det at være købmænd er de glade for at kunne efterlade i bogbutikken, men selve ånden og essensen af Boglageret Faust vil de holde ved i det nye sted.
Boglageret Faust bryder som sagt med det "pastelfarvede". Det er heller ikke just en litteraturcafé, hvor du bestiller en double iced caramel macchiato og oplever hip new yorker hygge. Boglageret Faust er en litteraturcafé, hvor der er plads til alle. Ånden hos Faust findes i enkeltheden, det ærlige, måske lidt uorganiserede, hvilket gør, at alle kan føle sig hjemme og på lige fod, klar til en god samtale om litteratur.
Hvis man holder af en god oplæsning, en kold bajer og uformelt selskab er Boglageret Faust det rette sted. Vi må væbne os med tålmodighed lidt endnu og håbe på, at de nuværende restriktioner ophører i tids nok til, at Faust finder et nyt tilholdssted, som kan fyldes af den fanden i voldske stemning og en masse festglade og litteraturelskende mennesker. Anton selv opfordrer folk til at kigge forbi Boglageret Faust: "Tag ud til os, spark døren op og lav et eller andet grineren."
Du kan finde dem her:
Kommentarer