Lyrik er noget de fleste finder umådeligt kedeligt, højpandet og umuligt at forstå, men sådan er det ikke altid - Afsnit P’s hjemmeside på www.afsnitp.dk afliver de fleste myter om lyrik ...
Af Jannie Bendsen, litteraturstuderende
Lyrik er noget de fleste finder umådeligt kedeligt, højpandet og umuligt at forstå, men sådan er det ikke altid. Et klik med musen (eller gerne flere) på Afsnit P’s hjemmeside på www.afsnitp.dk afliver de fleste myter om lyrik som noget uinteressant og uforståeligt. Her er det ikke kun lyrikken, der er i fokus – læseren eller måske skal man hellere skrive brugeren er faktisk også utrolig vigtig og ikke mindst i centrum. Interaktivitet er nok det ord, der bedst kan karakterisere det specielle ved lyrik på nettet og Afsnit P’s side. Her skal brugeren ikke kun læse og fortolke – her skal man klikke, lege og forestille sig. Her bliver man underholdt og udfordret uden man behøver at åbne en bog.
En boghandel i Nansensgade
Inden Afsnit P blev en netside om lyrik, var det en lyrikboghandel i Nansensgade, der fungerede fra efteråret 1994 til foråret 1998. Desværre var det ikke den mest rentable forretning og boghandlen lukkede. Heldigt for lyrikintersserede (og alle andre) gav folkene bag boghandlen ikke op, de skiftede i stedet medie og gik online.
Afsnitp.dk er blevet en yderst interessant og tankevækkende internetside for lyrik og billedkunst. Det er mere reglen end untagelsen, at man nu kan nyde og udforske eksperimenterende og nytænkende udstillinger, tekster og underlige blandingsformer. Den ”traditionelle” lyrik og billedkunst er ikke blot overført til det nye (!) medie – computeren. Tværtimod. Redaktionen forsøger frem for alt at udnytte og udforske mediets muligheder i den kunstneriske proces og udvikling.
Bidragsyderne til siden er meget forskellige både hvad angår uddannelse, profession og tilgang til mediet. Skribenterne og kunstnerne arbejder oftest i krydsfelter mellem litteratur, poesi, kritik, arkitektur, antropologi, billedkunst, fotografi, grafik m.m. - og som Afsnitp.dk selv skriver er idéen:
”at lade vidensfelter og udtryksformer korrespondere. Tekster og værker udnytter internettets multimediemuligheder og afsøger poesiens forbindelse til andre kunstarter på eksperimentel og uforudsigelig vis. Man vil derfor kunne derfor pendle mellem græske figurdigte, oversat til nudansk, 70'er-tegneserier med indlagte guitarakkorder, en meditation over morse, overskrevne newyorkerfotos og tressergrafik, se forsvindingsnumre i det laotiske alfabet og stifte bekendtskab med digtformen en onzain”.
Aktuelt, galleri, udefra og foyer
Ovenstående er blot et meget lille udsnit af, hvad man kan finde på www.afsnitp.dk siden. Under de måske lidt kryptiske overskrifter ”udefra” og ”foyer” finder man for det første Afsnitp’s korrespondenter og deres tiltider mærkelige og besynderlige eksperimenter. Samlet kan man sige, at de udfordrer og provokerer brugeren og man kan nemt komme til at bruge adskellige timer i deres selskab.
Som bruger forundres man konstant over de nye måder korrespondenterne formår at bruge f.eks. lyrik, litteratur og fotografi på. Man bliver hurtigt en del af den kunstneriske skabelsesproces - mening og fortolkning er ikke serveret på forhånd. Her er ingen nemme løsninger med et resultat på bundlinien.
Nemme løsninger findes heller ikke under overskriften ”foyer”, blot det at skulle forklare, hvad siden indeholder er faktisk temmelig svært. Under overskriften ”Er det visuel poesi ?” sættes brugeren på en hård prøve. Siden består af billeder, skrift og grafiske afsnit. Alle delene fremstår fragmenterede og revet ud af deres oprindelige sammenhængene. Ved at klikke sig frem på de forskellige dele, begynder siden efterhånden langsomt at åbne sig for brugeren.
Her kan man finde oplysninger om De italienske futurister, den franske kunstner Sophie Calle, den amerikanske konceptkunstner Lawrence Weiner, den schweiziske digter Eugen Gomringer og om filmmanden Peter Greenaway (samt en masse andre). Der gives ikke et entydigt svar på spørgsmålet om det faktisk er visuel poesi (og hvad visuel poesi i det hele taget er) – det må brugeren selv afgøre.
Under overskriften ”galleri” finder man sidens nyeste projekt som for tiden er ”afsnit P’s nye parlør”. Kort fortalt er det en art digital antologi som Afsnit P selv kalder for ”et sprogkursus for viderekomne og en virtuel lommeordbog til indføring i nogle af tidens vigtigst strømninger indenfor det danske sprog”.
Alle bidragene spænder vidt, men tager udgangspunkt og forholder sig til et ord som de så spinder videre over. Igen er interaktivitet fra brugerens side central og igen kan man blive underholdt i adskellige timer.
At begive sig ind i Afsnit Ps univers kan være en tidsrøvende oplevelse, men udfordringerne og brugerens interaktivitet kan vel egentlig godt refærdiggøre de mange timer.
Kommentarer