AfNadja Agerbak
Redaktør
11 mar.24

Bogliste

Essays om litteratur og kunst

Bøger på listen

Toppen af Danmark

Af Jens Smærup Sørensen, Johannes Riis & Lasse Horne Kjældgaard

Toppen af Danmark

En smuk og passioneret hyldest til den nordjyske litteratur.
Læs mere

Endnu en bog jeg aldrig skrev

Af Ida Jessen (f. 1964)

Endnu en bog jeg aldrig skrev

Læsning og erindring vikler sig ind i hinanden i Ida Jessens gule bog, der stråler af kærlighed til litteraturen og giver lyst til læsning.
Læs mere

Med fortællingen går jeg i døden

Peter Nielsens velargumenterende og omsiggribende samling af essays om den nye europæiske romankunst er et både humanistisk og demokratisk projekt.
Læs mere

Jeg læner mig mod verden

Af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Jeg læner mig mod verden

Der er magiske øjeblikke i Anne Lise Marstrand-Jørgensens personlige essay om, hvordan livet og litteraturen smelter sammen.
Læs mere

Hvorfor skriver jeg?

Af Karl Ove Knausgård

Hvorfor skriver jeg?

Knausgård reflekterer over litteraturens betydning og egne skriverier. Tankerne er velkendte, nogle lidt fortænkte, men de overbeviser heldigvis om, at han bliver ved.
Læs mere

Længere væk

Af Jonathan Franzen

Længere væk

Forfatterens essays 1998-2011 om at skrive, om litteratur, om fuglekrybskytteri og ikke mindst om sin stærkt savnede ven David Foster Wallace.
Læs mere

Essays

Af Siri Hustvedt

Essays

En smuk samlet udgave af to tidligere udgivne essaysamlinger.  Her kommer man tæt på en meget klog kvinde, det er substans, det er stof til tankerne, det er en stor…
Læs mere

At skrive

Af marguerite duras

At skrive

'At skrive’ er en personlig essaysamling, hvor den franske forfatter Marguerite Duras beretter om sin skrivekunst, som er gennemsyret af den ensomhed og smerte, hendes liv var…
Læs mere

Why I write

Af George Orwell

Why I write

Gennem historien har nogle bøger ændret verden, skriver forlaget Penguin om deres samling ”Great Ideas”. George Orwell har fået den posthume ære af at være en del af denne…
Læs mere

Europa er ikke et sted

Af Jens Christian Grøndahl

Europa er ikke et sted

Udfordrende og samtidig letlæste essays om at være verdensborger, nationalist, ansvarlig kunstner i samfundet eller æstetiker, der kun er i sin kunst. 
Læs mere

Breve til en ung digter og anden prosa

’Breve til en ung digter og anden prosa’ er en essayistisk brevveksling af Rainer Maria Rilke, der handler om hvordan kærlighed, tålmodighed og ensomhed, er forbundet med det at…
Læs mere

Luftkrig og litteratur

Hvorfor spejles Anden Verdenskrigs ødelæggelser ikke i den tyske litteratur? Tankevækkende og litterært udfordrende essays. Læs dem!
Læs mere

Et hjerte i alt

Af Amalie Smith

Et hjerte i alt

Spændende indblik i en forfatters praksis og tanker om, hvordan menneske og verden er forbundet. Især prosaen fremstår interessant i sit udtryk.
Læs mere

Tema

Tema

Essays

Essayet er en slags faglitteratur med skønlitterære virkemidler, der henter en fri og personlig sprogbrug fra fiktionen.
Læs mere

Tema

Tema

Bøger om bøger

"Det vidunderligste af menneskets forskellige redskaber er uden tvivl BOGEN - de øvrige er bare forlængelser af dets krop; men bogen er en forlængelse af hukommelsen og fantasien"
Læs mere