Bog

Et hjerte i alt

Af (
2017
)

Anmeldelse

Et hjerte i alt af Amalie Smith

24 jan.18
AfDaniel Boysen
Skribent

Spændende indblik i en forfatters praksis og tanker om, hvordan menneske og verden er forbundet. Især prosaen fremstår interessant i sit udtryk.

’Et hjerte i alt’ som titlen på dette hybridværk lyder, er betegnende for, hvordan Amalie Smith arbejder som kunstner og tænker som menneske. Værket samler noter, billeder, praksis, essays, poetik og prosa fra perioden 2007-2017. Det, der binder værket sammen, er afsøgningen af forbindelsen mellem menneske og verden, som fx findes i kraft af sanser, biologi, teknologi, sprog og billeder.

Læseretningen er anderledes end normalt, bogen skal vendes, så man så at sige bladrer opad i stedet for til siden, og de forskellige indgangsvinkler flyder ud mellem siderne. Det betyder, at nogle billeder fordeler sig over to sider, ligesom tekst også fremstår vildtvoksende, som om det opstår i det nu, man læser og betragter.

Værket er et spændende indblik i det ufærdige – eller noget, der skal se ufærdigt ud. Den del af værket, der betegnes ”noter” eller ”foredragsnoter”, er alt fra strøtanker til analytiske betragtninger, som i nogle tilfælde fremstår meget generelle; hvor det nok havde været gavnligt at overvære foredraget, så udsagnene blev foldet mere ud. De umiddelbare tekster om praksis og generel livsanskuelse er de mest interessante, nogle tekster virker dog lettere opstillede med en distance til både læser og stof. Dog kun færreste.

Selvom praksis og proces er interessant, er det alligevel prosaen, der fremstår finest, måske fordi den får lov at være mere fri i et hybridværk, end hvis det fx var en mere klassisk roman, hvor prosaen skulle bære det hele. ’Katten’ fremskriver kærligheden, ulykken, det banale og det flyvske på én og samme tid. Især en hjernerystelse påvirker jeget, og prosaen træder til tider ind i et meget personligt rum: ”Hjernen reparerer sig selv, når jeg sover, lægger sit langsomme tredimensionelle puslespil. Jeg sover med maske og ørepropper. Jeg er vrangvendt om dagen. I søvnen vender jeg rigtigt.”

Med ’et hjerte i alt’ skriver Amalie Smith inspirerende til både læsere og andre forfattere/tværfaglige kunstnere. Værket er en læsning værd og kan tjene som opfordring til, at flere forfattere og forlag tør vise processen frem, fordi den tjener som inspiration og giver et flygtigt indblik i tankerne hos nogle af tidens kreative sjæle.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
53109810
ISBN
9788702230475
Antal sider
171

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser