Bog

Vejfarende fremmed

Af (
2017
)

Anmeldelse

Vejfarende fremmed af James Lee Burke

24 okt.17

Den amerikanske drøm. Spændende, rå og velfortalt roman om to unge mænds olieeventyr, som starter efter anden verdenskrig. 

Weldon og Hershel mødes under krigen, hvor de er heldige at overleve efter en voldsom kamp. De rejser tilbage til USA, og med sig har Weldon den smukke Rosita Lôwenatein, som de har reddet fra en udryddelseslejr. De opfinder en svejsning som kan bruges til olieboring, fordi den holder rørene tætte. Herfra tager deres karriere inden for oliebranchen fart. De må hele tiden vogte over deres spændende opfindelse. Mange interesserer sig for dem og misunder deres store succes og forsøger at stjæle deres ide, men får først ram på særligt Weldon, da de kører en slem hetz mod Rosita. 

Romanen er barsk og rå, selvom det ikke er en rendyrket krimi, hvilket er et kendetegn for Burkes romaner. Der er masser af skurke, så det er svært at vide, hvem man kan stole på. Der er mange spændende miljøer og et fascinerende tidsbillede med både litterære og historiske begivenheder, deriblandt Bonnie og Clyde. Man får et fint indtryk af USA i tiden lige efter anden verdenskrig.

Som personer er Weldon og Hershel meget forskellige. Weldon er den lidt rå type, som ikke er så bange af sig og ofte tager Rosita med på råd. Hershel er mere forsigtig og lytter til andres meninger. Især hustruen Linda er meget styrende og meget lidt kommunikerende. Hun handler og spørger bagefter. 

Sproget flyder godt, men der er mange stave- og tastefejl som forstyrrer læsningen

Romanen er anderledes end de romaner jeg tidligere har læst af Burke. Den har stadig lidt krimi over sig, men minder egentlig mere om en western i bogform. Forfatteren har skrevet flere romaner, som foregår i Texas med Billy Bob Holland som omdrejningspunkt. Efter endt læsning må jeg konkludere, at romanen er skrevet til mænd.

Bogdetaljer

Forlag
Hovedland
Oversætter
Ole Lindegård Henriksen
Faustnummer
53504051
ISBN
9788770705769
Antal sider
446

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer