Bog

Nullerne

Af (
2012
)

Anmeldelse

Nullerne af Roald Als og Søren Mørch

18 jan.13

En bladtegner og en pensioneret historiker er gået sammen om at tage den politiske temperatur på det første årti i dette århundrede. Resultatet er både meget underholdende og rammende.

Roald Als er en estimeret bladtegner på Politiken, og de fleste af hans tegninger i denne bog stammer derfra. De demonstrerer på fornemste vis, at overdrivelse fremmer forståelsen, og at et billede kan sige mere end ord. Han spidder i sine satiriske tegninger på overbevisende vis politikernes dårskaber og deres mindre heldige manøvreringer på den politiske scene.

Ifølge forordet har det ikke været helt let for historikeren at matche Roald Als’ særlige kunst. Som satirisk tegner har Als en frihed, som historikeren ikke har, og deres forskellige indgangsvinkler spiller ikke altid sammen. Mørch, der i øvrigt er gift med Ritt Bjerregaard, har med egne ord bestræbt sig på at undgå lange og komplicerede fremstillinger, og det er stort set lykkedes for ham. Han lægger heller ikke fingrene imellem, når han ubarmhjertigt udstiller politikernes inkompetence og klodsede håndteringer af vanskelige situationer og problemstillinger. Ind imellem kan han være helt løssluppen.

Trods titlen gennemgår bogen Danmarks politiske historie fra 1990’erne til 2011. Vi får genopfrisket de problemstillinger, der kendetegnede perioden, såsom efterlønnen, Muhammed-tegningerne, Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan, klimatopmødet i København og mange flere. De politiske partier, primært Venstre og Socialdemokraterne, regeringsdannelserne og hundeslagsmålene partierne imellem og inden for partiernes egne rækker kommenteres. Ja, endog den historiske metode får et par ord med på vejen.

Bogen er med sin blanding af ren satire og mere seriøse politiske analyser ikke traditionel historieskrivning. Den er vældigt underholdende uden at give køb på det faglige, og den vil helt bestemt appellere bredt til alle, der blot interesserer sig en smule for dansk samtidshistorie.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
29602867
ISBN
9788740005721
Antal sider
299

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer