Bog

Udenrigsminister i krig og fred

Af (
2017
)

Anmeldelse

Udenrigsminister i krig og fred af Per Stig Møller

01 dec.17

I dette velskrevne, uhyre detaljerede erindringsbind gør Per Stig Møller status over sin lange begivenhedsrige periode som udenrigsminister.

Læseren inviteres ind bag kulisserne med et mylder af detaljer i samtaler med politiske nøglepersoner. Per Stig Møllers analyser af det politiske spil er interessante, og selv om nogle nok vil mene, at han overvurderer sin egen og Danmarks rolle en smule, er der ingen tvivl om, at han er en diplomatisk, reflekterende politiker, der manøvrerer klogt for at opnå resultater.

Per Stig Møller fremstår som en markant og kulturelt og historisk velfunderet udenrigsminister. I sin tiårige periode i embedet kom han til at beskæftige sig med store problemstillinger. Danmarks deltagelse i krige i Afghanistan og Irak fylder halvdelen af bogen, mens resten omhandler sagerne for fred. Til sidst beskriver han sin korte periode som kultur- og kirkeminister. Han er en garvet politiker, der betegner sin tilgang som pragmatisk idealisme. En meget klog kombination, for en idealisme uden forbindelse med virkeligheden er ikke befordrende for gode resultater.

Krigene i Afghanistan og Irak fyldte meget i perioden. Herhjemme var der uenighed om vores deltagelse og om, hvornår vi skulle trække os ud. Per Stig Møllers holdning er, at vores deltagelse i krige kan være nødvendig for at reducere risikoen for terror i vores del af verden. Han ser mediernes kritiske holdning som uholdbar, fordi der fokuseres på nyheder og ikke på analyser af langvarige indsatser. Selv kritiserer han USA’s ageren i Irak, som led under en katastrofal uvidenhed om landets kultur og religion. En viden som Per Stig Møller lægger meget stor vægt på, hvis man vil involvere sig i en krig.

Perioden var i det hele taget rig på store udenrigspolitiske begivenheder. Per Stig Møller er mest stolt af et vellykket dansk EU-formandskab, hvor EU blev udvidet. Muhammed-krisen håndterede han diplomatisk, mens han må erkende, at bestræbelserne på at skabe fred i Mellemøsten var skønne spildte kræfter. Bedre gik det i Arktis, hvor Ilulissat-erklæringen forhåbentlig sikrer freden.

Bogen er oplagt, hvis man ønsker et virkeligt grundigt indblik i det udenrigspolitiske spil i perioden, sådan som Per Stig Møller oplevede det på nærmeste hold. Der er mange spændende kig bag kulisserne, og vi møder flere politikere, der taler med to tunger. Man får et indtryk af, hvor lidt der skal til, før balancen tipper og påvirker resultaterne. Under alle omstændigheder er det Per Stig Møllers klare holdning, at et lille land som Danmark har brug for allierede og har en forpligtelse til at engagere sig globalt af humanistiske, idealistiske, realpolitiske og økonomiske grunde.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
53344747
ISBN
9788702159080
Antal sider
468

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer