Bog

Hækkerup

Af (
2003
)

Anmeldelse

Hækkerup af Nikolaj Bøgh

25 maj.04

Lån bogen på

En velskrevet, velresearchet og underholdende biografi om Per Hækkerup, som var en fremtrædende og farverig politiker i dansk politik gennem næsten 30 år.

Nikolaj Bøgh, der er politolog, tegner et fint portræt af politikeren, socialdemokraten Per Hækkerup (1915-1979) fra fødsel til død.

Der var flere politikere i Hækkerups nærmeste familie. Faderen var socialdemokratisk borgmester i Ringsted. Selv blev han formand for DSU, læste statskundskab og blev valgt ind i folketinget i 1950, hvor han forblev medlem til sin død. 1962 -1966 var han udenrigsminister med stor interesse og forståelse for globale og europæiske sammenhænge. Han var en slider og meget loyal over for partiet, hvor han stod på højrefløjen. Kommunister og totalitære regimer brød han sig ikke om. Han forstod ikke venstrefløjens frustration over Vietnamkrigen. Dér var han helt på USA's side.

Hækkerup var populær og festlig. Han kunne feste til langt ud på natten og dog klare arbejdet om dagen. Der er mange myter og anekdoter om ham. Han var en fremragende taler og en stor taktiker, der kunne det politiske håndværk. Men også berømt for sine whiskysjusser og cigarer. Der gives flere prøver på hans slagfærdighed. Men hans akilleshæl var hans hang til spiritus. Han levede hårdt og døde forholdsvist tidligt.

Hækkerup oplevede mange skuffelser og blev tit brugt på udsatte poster. Han var selvbevidst og havde ambitioner om at blive statsminister. Bogen gør en del ud af at beskrive rivaliseringen med Jens Otto Krag, som af type var Hækkerups modsætning, og som han tabte til. Forfatteren har iøvrigt udgivet et udvalg af Krags breve og taler,  "Man har et standpunkt", i 1997.

Biografien giver både et nærgående og sympatisk portræt af en dygtig og jovial politiker og en skildring af den politiske historie i perioden, hvilket gør den til interessant læsning.

Bogen er illustreret med sort/hvide fotos og morsomme tegninger af Bo Bojesen.

Aschehoug, 2003. 394 sider. Kr. 349,-

Bogdetaljer

Forlag
Aschehoug
Faustnummer
24942848
ISBN
9788711114407
Antal sider
394

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer