Bog

Mission Bikini

Af (
2022
)

Anmeldelse

Mission Bikini

08 nov.22

Tankevækkende bog om kropsskam stiller skarpt på teenagehjernen, der har svært ved at modstå presset om at leve op til Instagrams højglanspolerede billeder.

Emma er en ganske almindelig pige, der bliver udfordret, da hendes veninde inviterer hende til strandfest. Hendes indre stemme siger nemlig, at hendes krop skal dækkes til, fordi hun er en "kvabset hvalros". Men Emma vil gerne med til festen og indleder derfor "Mission bikini". Bogen er gennemillustreret med sjove tegninger, og det er en underholdende og informativ historie om en rejse mod kropspositivitet.

Emmas gode veninde Jana inviterer hende med til sin 14-års fødselsdag, men oh skræk og ve – det er et beach party! Udmeldingen om, at festen skal foregå på stranden, er som en bombe i Emmas liv og sætter fut i hendes selvkritiske indre stemme, som hun har givet navnet Ariel. Alle Emmas venner skal med til festen, og at blive hjemme vil betyde at være udenfor fællesskabet. Men at tage af sted til festen, som hun er, kan Emma slet ikke overskue, for på stranden vil hun ikke kunne skjule alt det, hun ikke synes om ved sin krop såsom appelsinhud og bildæk, der ellers kan gemmes bag højtaljede bukser.

Ariel beordrer hende til at komme i sving og tabe sig, og Emma makker ret, eller prøver i hvert fald så godt som hun kan. Men selvom hun smider den forbudte mad ud og træner nonstop, er det meget svært at tabe sig. Fordi dette er fiktion, giver forfatteren hende ekstra tid til at opnå en strandværdig krop, men Emma er ikke glad, og hun ved det. En dag hvor hun er opgivende og ked af det, falder hun over en kropspositiv profil på Instagram, og en modstand begynder at vågne inden i. Det er dog ikke så nemt bare at smide de skønhedsidealer væk, man er blevet fodret med i årevis, uanset hvor uopnåelige eller direkte fjollede, de er.

’Mission bikini’ er en fest af en bog om et yderst relevant emne, nemlig kropsskam. Kropsskam er selvfølgelig ikke noget nyt, men nu er det heldigvis noget, vi taler om og kan prøve at ændre på - og ikke bare ved at sulte og træne til besvimelsens rand. Bogen her er uforudsigelig og provokerende, og selvom emnet er alvorligt, formår forfatteren og tegneren sammen at gøre det sjovt at læse om.

Tegningerne hjælper med at illustrere det skøre i mange af de skønhedskrav, unge føler, de skal leve op til, og i særdeleshed den indvendige splittelse, det kan føre til. Og til dem, der endnu ikke er helt opdateret på udtryk som "kropspoliti", "bodyshaming" og "intuitiv spisning", er der et supergodt afsnit bagerst i bogen, der forklarer det hele. 

Bogdetaljer

Forlag
Straarup & Co
Oversætter
Louise Vind Ebbesen
Faustnummer
134125454
ISBN
9788775495665
Antal sider
129

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer