Bog

Mirakel spektakel

Af (
2020
)

Anmeldelse

Mirakel spektakel

17 jun.21

Genopdaget roman om nazismens fremmarch i mellemkrigstidens Europa er skræmmende aktuel læsning

Den østrigske forfatter Maria Lazar skrev sin kollektivroman ’ Die Eingeborenen von Maria Blut’ i 1935. Først i 2020 er den kommet på dansk under titlen ’Mirakel Spektakel’. Handlingen udspiller sig i Østrig i 1930’erne blandt indbyggerne i en lille provinsby, hvor hagekors begynder at blive hverdagskost og hvor ’Mein Kampf’ pludselig er at finde i bogreolerne. Det er en tankevækkende historie om massehysteri og social kontrol i mellemkrigstidens Europa.

Indbyggerne i landsbyen Maria Blut er en broget forsamling. Vi møder bl.a. den lokale læge, dr. Lohmann, som udover at være tilflytter også - forlyder det – har slået sin kone ihjel; der er også den fordrukne præst, fader Lambert, som efterhånden ikke orker at høre på flere skriftemål, og den gamle jødiske advokat, Meyer-Löw, som har lugtet den nationalsocialistiske lunte og holder på, at det kun er ”de dumme og indskrænkede”, der bliver boende det samme sted hele livet.

’De indfødte’, som den gamle jøde kalder byens indbyggere, kæmper med arbejdsløshed og håbløshed, og både jøder og kommunister er belejlige syndebukke, når årsagen til byens og landets økonomiske deroute skal findes. Sladder og bagvaskelse stortrives, og konflikterne ulmer lige under overfladen blandt de ellers så pæne landsbyboere.

Det føles på ingen måde som en tilfældighed, at 'Mirakel Spektakel' genopdages netop i disse år, for romanen er skræmmende aktuel og rammer lige ind i vor tids udfordringer med politisk opbrud, nationalisme og øget misinformation i samfundet. Det er gribende og til tider decideret uhyggelig læsning. Romanen kræver dog, at læseren holder tungen lige i munden, for Maria Lazar skriver i et nærmest uafbrudt, flerstemmigt virvar (eller spektakel) af stemmer, både indre og ydre, og det er langt fra altid til at gennemskue, hvem, der taler, eller hvem, der tænker. Til gengæld skildrer Maria Lazar med sin unikke og lettere kaotiske skrivestil netop den fornemmelse af opbrud, usikkerhed og paranoia, som førte Østrig og resten af verden mod afgrundens rand.

Bogdetaljer

Forlag
Klara W.
Oversætter
Ann-Claire Olsen
Faustnummer
38315935
ISBN
9788794047005
Antal sider
305

Tema

Tema

Mellemkrigstiden i litteraturen

Interessen for mellemkrigstiden er blomstret op på ny, og det er ikke uden grund. Der er nemlig mange paralleller mellem nutiden og perioden mellem Første og Anden Verdenskrig.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer