Bog

Den rødhårede kvinde

Af (
2019
)

Anmeldelse

Den rødhårede kvinde af Orhan Pamuk

13 feb.19

Hvis du interesserer dig for Istanbul og Tyrkiets historie, skal du læse Pamuks moderne fabel. Tålmodighed belønnes med interessant og lærerig læsning.

16-årige Cem savner en faderfigur. På et sommerjob som brøndgraverhjælper, der ændrer hans liv for altid, møder han både en faderskikkelse og en fatal rødhåret kvinde.Istanbuls voldsomme vækst til en metropol på 15 millioner er et af emnerne i denne moderne fabel, der indeholder både begær, kærlighed, svigt og gamle legender.

Unge Cem hyres i 1980erne af mester Mahmut, der er ekspert i gammeldags brøndgravning. Cem skal assistere ham med at finde vand, så der kan anlægges en stor tekstilindustri ved landsbyen Öngören. Han tilbringer en hel sommer i selskab med Mahmut, der tager sig af ham, bekymrer sig om ham og fortæller gamle legender. Cems egen far, en tidligere venstrefløjsaktivist og kvindebedårer, har forladt familien, der nu mangler penge. Vandet lader vente på sig. Mahmut graver dybere og dybere, imens Cem forelsker sig voldsomt i en rødhåret kvinde.

På Pamuks langsomme, detaljerede måde bygges der op til en voldsom ende på sommeren. I resten af bogen følger vi den voksne Cem, en succesrig entreprenør, der lever i et lykkeligt, men barnløst ægteskab med ungdomskæresten Ayse, dog altid med begivenhederne den sommer i bagagen. Sammen forsker de i myten om Ødipus og en mellemøstlig pendant, og hvad alt dette ender ud i, skal man selv læse sig til.

Pamuk kræver som altid en tålmodig læser, han vil gerne vise noget om Tyrkiet, både det moderne Tyrkiet og tiden fra før Istanbul blev kæmpestor, hvor der stadig var landområder tæt på, de mange politiske og religiøse fløje i landet, den komplicere historie. Man belønnes med interessant og lærerig læsning, hvor jeg dog blev lidt træt af den lange udredning om myterne, der med fordel kunne være skåret lidt ned. Der er paralleller til Pamuks tidligere bog Dette fremmede i mig, hvor vi følger yougurtsælgeren Mevlut og hans vandring i et Istanbul, der hele tiden forandres. Også en stor mundfuld, også en bog man ikke glemmer.

 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Leyla Tamer
Faustnummer
46065425
ISBN
9788702227666
Antal sider
254

Nobelprisen 2006

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer