Bog

Dansende påfugle

Af (
2002
)

Anmeldelse

Dansende påfugle af Sharon Maas

21 okt.02

Rita bor i Georgetown i Guyana alene med sin far og husholdersken Mildred. Rita er rimelig forkælet og lever et liv nærmest helt uden grænser, men en dag giftede Ronnie sig igen med den rige Marilyn. Marilyn får hurtig rettet op på den kaotiske husførelse og begynder arbejdet med at disciplinere Rita. En omvæltning, som Rita absolut ikke bryder sig om.

Så bliver Marilyn gravid, og stik mod alle odds bliver Rita utrolig glad for sine nye lillesøster. Hun passer og plejer Isabelle og elsker hende over alt på jorden, og Isabelle gengælder Ritas følelser. Men en dag sker en ulykke, og fra nu af bærer Rita rundt på en evig skyldfølelse overfor søsteren. En skyldfølelse hun som voksen prøver at afhjælpe ved at tage Isabelle med til Indien.

Første halvdel af romanen, hvor Sharon Maas beskriver den egensindige Ritas barndom, først som en lykkelig og vild lille pige med en stor kærlighed for dyr og senere som ulykkelig og under stedmoderens diciplinære og følelseskolde regime, er både rørende og velskrevet. Maas giver et spændende og troværdigt billede af Rita, og vi føres ind i en multikulturel verden, hvor følgende slægtsopgørelse er helt almindelig.

"Halvt inder", sagde tante Doreen. Hun rynkede panden og forsøgte at regne ud, hvad den sidste halvdel var. "Du er halvt engelsk, halvt indiansk", sagde hun til sin mor. "Så mig og Lynette er kvart hvide, kvart indianere. Og hun er en ottendedel hvid og en ottendedel indianer". "Og en ottendedel afrikaner og en ottendedel portugiser", sagde bedstefar stolt. "Fra mig. Min mor var ren putagee".

Anden del af romanen omhandler Ritas liv som voksen, og her bliver historien mere forudsigelig og tandløs, selvom Sharon Maas forsøger at give historien et skud barsk socialrealisme ved at bringe børneprostitution ind i billedet. "Dansende påfugle" er en bog om svigt, kærlighed og jalousi. Sharon Maas skriver godt og vedkommende, og selvom den ikke helt lever op til forgængeren "I giftefærdig alder", havde jeg nogle underholdende timer under læsningen.

Oversat af Anna Kiilerich. Lindhardt og Ringhof, 2002. 435 sider. Kr. 329,-  

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
24054578
ISBN
9788759517208
Antal sider
435

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer