Bog

Synet af lys

Af (
2018
)

Anmeldelse

Synet af lys af Pia Tafdrup

12 apr.18
Digtene handler ikke kun om det kropslige, om synssansen, men også om det eksistentielle ved at være menneske i verden på godt og ondt. Her er Pia Tafdrup suveræn.
 
'Synet af lys' er tredje bind i Pia Tafdrups store digtkvintet om de fem sanser, der begyndte med 'Smagen af stål’ i 2014 og efterfulgtes af 'Lugten af sne' i 2016. I denne digtsamling er det synssansen, det hele handler om. Hvad betyder synes for os? Synet af lys som det første, det lille nyfødte barn sanser, når det fødes efter ni måneder i mørke. Om det handler samlingens første digt; ‘Fødselslys’. Synet af lys, når man er ved livets ende og sindet skal forlade kroppen. Om det handler samlingens sidstedigt; 'Passage, lys'.
 
Derindimellem er der digte om Tokyos flammehav af farver, om sol der gnistrer i sten fra fjeldet. Om børn, der betragter voksne og dermed lærer, hvordan man gør ting i livet. Om voksne, der betragter børn og forundres over, hvordan tiden går, og hvor hurtigt børn vokser op og ved, at verden er til for dem. Der er et digt med en anatomisk gennemgang af øjet, der er digte, om det smukke vi ser og det grimme,
om lys og mørke, glæde og sorg.
 
”På maleriet fører alle døre ud til det samme,
ligesom vores fem sanser er indgange
til samme krop,
ofte vil alle døre netop stå åbne samtidig,
alle sanserne være modtagelige.”
 
Pia Tafdrup har altid været sanselighedens digter. Siden debuten i 1981 'Når der går hul på en engel' har digteren skrevet om kroppen, om seksualitet, om graviditet, men også om forgængelighed og døden. Det gør hun også i digtsamlingerne om sanserne. Men digtene handler ikke kun om det fysiske, det kropslige, men også om det eksistentielle ved at være en kvinde og et menneske i den verden, vi lever i. Og det er det, Pia Tafdrup gør så suverænt, skildrer det essentielle i at være menneske i verden på godt og ondt.
 
Siden debuten har Pia Tafdrup skrevet mere end 20 digtsamlinger, samt to romaner, og i 1999 modtog digteren Nordisk Råds Litteraturpris for digtsamlingen 'Dronningeporten'.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
53996493
ISBN
9788702244762
Antal sider
142

Pia Tafdrup 70 år

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer