Bog

Overleveren

Af (
2017
)

Anmeldelse

Overleveren af Martin Jensen

29 sep.17

Fremragende historisk roman om blodige slag, rænkespil og de barske politiske magtkampe i 1000-tallets England.

I 1035 dør vikingekongen Knud den Store, der har siddet som konge af England, siden han erobrede landet i 1016. Thegn Halfdan har i mange år været kong Knuds edsvorne mand. Han er blevet rig, og er kendt for at være dygtig i kamp og tro mod sit ord. Da Knud på sit dødsleje beder Halfdan om at opsøge jarl Godwin af Wessex, lyder han derfor kongens bud og knytter sin skæbne til jarlen.

Men usikre tider venter, for hvem har egentlig retten til Englands trone? 

Knud den Store efterlod sig tre sønner: Svend Alfivasen og Harald 1. Harefod fra sit ægteskab med Ælgifu samt Knud 3. Hardeknud med sin nye hustru Emma, der var gift med Knuds forgænger Æthelred 2. den Rådløse. Derudover havde Æthelred og Emma sønnerne Arthur og Edward, der under Knuds herredømme levede i eksil i Normandiet.

Knud satte ikke selv navn på sin efterfølger, og derfor blev årene 1035-1066 præget af voldsomme magtkampe. Disse fik en brat ende, da Wilhelm Erobreren invaderede i 1066 og brutalt satte sig på den engelske trone. Det er denne dramatiske periode, Martin Jensen skildrer fascinerende og overbevisende i ’Overleveren’ gennem sin fiktive hovedperson Halfdan.

’Overleveren’ er en selvstændig roman, der lægger sig i forlængelse af Kongens hunde, en 7-binds krimiserie fra 1000-tallets England med stormanden Halfdan og illuminatoren Winston i hovedrollerne. Selvom ’Overleveren’ ikke er en krimi, er spændingsniveauet intakt, for Martin Jensen formår som få, at få fortidens magtspil til at fremstå lige så fængslende som en thriller. 

Der ligger tydeligvis et kæmpe researcharbejde bag romanen. Vi fyldes umærkeligt med historiske detaljer om hverdagslivet og de historiske begivenheder fortalt i datidens vendinger, der flyder nemt og troværdigt, uden at det på nogen måde går ud over tempoet i fortællingen. Ligeledes formidler Martin Jensen ubesværet det komplekse magtspil, der udspillede sig mellem de mange konge-emner og stormandsslægterne.

I det hele taget Jensen er eminent til at beskrive tiden, så den fremstår levende for læseren, samtidig med at han med brask og bram fortæller om blodige slag, rænkespillet i kulisserne og de barske konsekvenser af den politiske magtkamp for såvel småfolk som stormænd.

Jeg er stor fan af Martin Jensen, og har man den mindste interesse i historie, kommer man ikke uden om hans forfatterskab. Få kan som ham underholde og oplyse så ubesværet 

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Faustnummer
53504604
ISBN
9788771299939
Antal sider
456

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer