Bog

Øst for bjergene

Af (
2000
)

Anmeldelse

Øst for bjergene af David Guterson

02 apr.01
Skribent

For Ben Givens er det pinefuldt at stå op om morgenen, ikke blot fordi tyktarmskræften tager livtag med ham, men også fordi længslen efter den afdøde hustru gnaver lige så hårdt i ham som sygdommen.

Ben er pensioneret hjertekirurg og ved så godt som nogen, hvad fremtiden vil bringe. Han ønsker ikke at se sig selv forfalde, og han ønsker heller ikke at blive en belastning for sin familie. Selvmordet planlægges nøje og camoufleres som en jagttur i den gamle firehjulstrækker sammen med de to elskede hunde.

Intet går efter planen, og selvmordsturen ender med at blive en overlevelsestur. Han kører galt, smadrer sine briller, får en flænge i panden og ser i det hele taget farlig ud.

Han må fortsætte til fods, mens han kæmper mod kroppens forfald. Han begiver sig på en lang vandring, møder mennesker fra mange samfundslag, ikke alle lige venlige. Den ene hund bliver dræbt, og den anden kommer slemt til skade ved mødet med en flok blodtørstige irske ulvehunde, hvis ejer ovenikøbet frarøver Ben hans jagtvåben - og dermed hans mulighed for at fuldføre sit selvmord som planlagt.

Bens rejse mod døden er også en rejse gennem barndommens land i det nordvestlige USA og i erindringen. Som flashbacks oprulles Bens barndom og ungdom i forældrenes æbleplantage, hans møde med Rachel, som han senere gifter sig med og hans oplevelser i Europa som soldat under 2. verdenskrig.

Stemningen i bogen er lidt melankolsk og lidt sørgmodig. Alt er meget konkret og nøgternt beskrevet med en detaljerigdom, der er helt utrolig, men historien bliver aldrig kedelig eller trættende.

De minutiøst korrekte detaljer passer til det billede, man danner sig sig af den nøgterne og omhyggelige Ben. I slutningen af odysséen hjælper Ben et barn til verden, og stemningen i bogen bliver lysere, han vender hjem til Seattle sammen med hunden og kontakter sin datter.   David Guterson har tidligere fået udgivet den filmatiserede roman "Sneen på cedertræerne", 1995.

Rosinante, 2000. 275 sider

BogWeb - 2. april 2001

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Faustnummer
22876686
ISBN
9788773574010
Antal sider
275

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser