Bog

Ødeland

Af (
2012
)

Anmeldelse

Ødeland af Stefán Máni

13 aug.12

Dyk ned i den islandske underverden i Stefán Mánis intense og vellykkede spændingsroman, som også anbefales andre end garvede krimilæsere.

Bogens hovedperson, Odin R. Eluson, kom uønsket til verden og voksede op hos sin mor i et kærlighedsløst hjem. Ikke overraskende slår Odin sig på den kriminelle løbebane, og som voksen tjener han til livet ved at sælge narko og opbygger et ry som totalt hensynsløs.

Odin er kvikkere end de fleste i sin omgangskreds og er udstyret med god portion selvkritik. En dag får han en lidt aparte opgave af den hovedrige Haldor S. Ragnarsson, som går ud på at finde en forsvunden person. Odin accepterer kun opgaven, fordi betalingen er så høj, og han har stærkt brug for penge efter en mislykket narkohandel. At Haldor begår selvmord straks efter mødet, får bare mystikken til at brede sig.

Uden at afsløre for meget kan jeg sige, at der venter sig en læseoplevelse af de store. Velskrevet og med en god portion humor iblandet lidt sarkasme tager Stefán Máni sin læser med ind i den kriminelle verden. Hans skildring og indlevelse gør bogen troværdig og fanger sin læser, og jeg havde svært ved at slippe bogen særligt længe ad gangen. Forfatteren forstår den verden, han beskriver, og menneskene i den. Halvvejs gennem bogen indleder Odin et forhold til den smukke og veluddannede Viktoria - dog bliver han aldrig frelst, for han er den, han er.

Forfatteren, der i skrivestil minder lidt om Jo Nesbø, vandt i 2007 en islandsk litteraturpris for bogen ’Skibet’. Han har skrevet adskillige krimier, men kun to af disse er indtil videre oversat til dansk. Vi kan kun krydse fingre for, at de andre følger efter. Jeg havde ikke læst noget af forfatteren før, men personligt var Stefán Máni et overraskende nyt og dejligt bekendtskab. Jeg slugte den i løbet af nul komma fem og sad og ærgrede mig over, at den ikke var lidt længere! Andre end garvede krimilæsere kan også få udbytte af bogen, som er stærkt anbefalelsesværdig.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Rolf Stavnem
Faustnummer
29427364
Graphic
Mikkel Henssel
ISBN
9788702090055
Antal sider
261

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer