Bog

Marburg-eksperimentet

Af (
2006
)

Anmeldelse

Marburg-eksperimentet af Boris Hansen og Sara Bindeballe

06 nov.06

Vinderen af prisen som årets Århus-krimi 2006 er en lille effektiv teknologi-thriller med lokalt udgangspunkt og globalt perspektiv.

Under Århus Universitets gule bygningskompleks løber en labyrint af underjordiske gange, og et sted hernede gemmer sig et sikkerhedsmæssigt højt klassificeret laboratorium. De strenge sikkerhedsforanstaltninger er helt nødvendige, for her arbejder et lille forskerteam med en dødsensfarlig virus. I et kapløb med tiden arbejdes der på at frembringe en vaccine, før Marburg, som den kaldes, får endnu flere menneskeliv på samvittigheden i Afrika, hvor den huserer.

Samtidig møder vi enspænderen Christian Mørck, der er ved at gå i hundene efter han blev gjort til syndebuk og fyret fra sit job som afdelingsleder i et stort medicinalfirma. Hans eneste ven er Mikkelsen, der stadig arbejder i firmaet. Han overdrager Christian en kuvert med nogle mystiske papirer, men den dag de skal mødes for at tale herom, bliver Mikkelsen offer for en mordbrand. Christian finder ud af, at papirerne har noget at gøre med forskerteamets arbejde, og på den måde kommer han i kontakt med forskeren Marija fra Litauen.

Sammen forsøger de to at finde forbindelsen mellem forskningen og firmaet. Eftersøgningen fører snart Christian til Thailand, og her gør han en gruopvækkende opdagelse. Det, som de i første omgang anså for at være tyveri af forskningsresultater – hvilket jo kan være en særdeles alvorlig sag i forskerkredse, viser sig at have langt mere vidtrækkende perspektiver, og snart er de begge i livsfare …

Marburg er symbolet på det uhåndgribeligt onde, der lurer på menneskeheden og finder villige redskaber i mennesker drevet af magt- eller pengebegær. Tanken om hvor let vi kan miste kontrollen er skræmmende, og dette gys er fortællingens omdrejningspunkt.

Med masser af hæsblæsende handling er der ikke plads til dybtgående personbeskrivelser i den korte roman, men der tegnes dog et udmærket billede af antihelten Christian, hvis retfærdige harme over vennens skæbne tvinger ham ud af apatien. Han foretager et eksistentielt valg, da han involverer sig i sagen, som endelig giver ham en grund til at stå op om morgenen. Bag sprittågerne viser han sig at være et menneske, der er i stand til at kende forskel på godt og ondt - og handle derefter.

Husets Forlag, 2006. 176 sider. Kr. 149,-

Bogdetaljer

Forlag
Århus : Husets Forlag
Faustnummer
26478421
ISBN
9788774835615
Antal sider
176

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer