Bog

Lørdag

Af (
2005
)

Anmeldelse

Lørdag af Ian McEwan

14 nov.05

Henry Perownes mentale odyssé på en ganske almindelig frilørdag er fantastisk læsning, præcis og vedkommende.

Henry Perowne vågner en lørdag morgen, urolig og dog let til mode drages han mod soveværelsesvinduet. Beroliget betragter han den mørke gade midt i London og forundres over en meteor, som dog snart viser sig at være et brændende fly.

Oplevelsen bringer mindelser om 11. septembers to fly, og Perowne kan umuligt sove herefter.

Det er hans frilørdag, hvor han som vanligt skal spille squash med en kollega. På vej i bilen bliver han omdirigeret i forbindelse med omfattende demonstrationer mod Blairs planlagte angreb på Iraq. Et mindre biluheld bringer ham i en ukontrollabel situation, hvor han over for den hjerneskadede og voldelige Baxter får brug for sit intellekt for at undgå en gang tæsk.

Som menneske er Henry Perowne sympatisk og følsom og samtidigt kritisk reflekterende over tilværelsen og hvad livet har bragt ham og hans familie.

Han har en følelse af lykke/uforgængelighed i forhold til konen og hans lovende voksne børn. Datteren er ved at udgive sin første digtsamling, og Perowne er ivrig efter at læse og forstå digte, men foretrækker at forstå verden som styret af fornuft. Som hjernekirurg har han den direkte adgang til at reparere hjerner og fjerne svulster, og alligevel forundres han over, at hjernen kan fastholde erfaringer, erindringer, drømme.

I tilbageblik hentes hans egen historie ind sideløbende med de truende begivenheder henover lørdagen. Trods sit intellekt og overblik tvinges han til at reagere mod den tiltagende vold, som til sidst griber ind i hans egen velfungerende familie.

Perowne fører læseren ind i en befriende erkendelse af den kaotiske verden, som vi lever i, hvor terror og vold spiller en alt for stor del. Gennem Perownes lange tour-de-lørdag bliver man som læser uundgåeligt inddraget i hans overvejelser og refleksioner, hvilket gør denne roman ægte og klarsynet.

McEwans forfatterskab ikke til at komme udenom: han er en sand mester i at beskrive dybderne i det personlige og altid i et nutidigt perspektiv, der ætser.

Oversat af Jan Hansen. Gyldendal, 2005. 329 sider. Kr 299,-

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Jan Hansen
Faustnummer
25863682
ISBN
9788702039177
Antal sider
329

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer