Bog

Kun i London

Af (
2002
)

Anmeldelse

Kun i London af Hanan al-Shaykh

19 maj.03
AfAnny Skov Madsen
Skribent

Det er en varm, munter og underholdende roman om fire menneskers tilfældige møde i et fly på vej fra Dubai til London.

Her er familiefaderen, den libanesiske Samir, som gemmer på en abe, der skal afleveres til sin ejer. Samir er også bøsse og derfor på jagt efter lyshårede englændere. Hans manglende kendskab til engelsk giver anledning til en del forvirring, især da det, han tror er et bordel, viser sig at være en aidsklinik.

Den nyskilte irakiske Lamis er indstillet på at blive englænder. Hun flygtede sammen med sin familie fra Irak til Syrien og Libanon, hvor hun blev tvangsgiftet med en ældre mand. Sønnen efterlader hun hos manden. Hun indleder et forhold til den engelske Nicholas, som arbejder i Indisk afdeling i Sotheby.

Og så er der luksusluderen, eventyreren Amira fra Marokko. Amira og hendes veninde udfolder stor kreativitet og fantasi i jagten på mænd og penge. De udgiver sig for at være arabiske prinsesser med privatchauffør og selskabsdamer, og formålet er udelukkende at svindle og bedrage rige arabiske prinser. Alle er vilde med London. Hver for sig nyder de friheden og de tilsyneladende uanede muligheder i det frisatte og multikulturelle London. Ingen er særligt tyngede af deres opvækstvilkår. Og det er i grunden det mest bemærkelsesværdige i denne lette roman. Fri for pligter, fri for ansvar, fri fra fortidens mure – det er øjeblikkets nydelse, der søges og forfølges.

Men så let er det heller ikke. Samirs kone og hans fem børn indhenter ham, og konen bliver glad, da det endelig lykkes hende at gøre Samir jaloux. I eftertænksomme stunder gives der glimt af Lamis’ barndom, sansemættede erindringer fra fortiden banker på, forholdet til faderen vendes og nye erkendelser opnås. Romanen er ikke så dybtborende som fx Hanif Kureishis skildringer fra samme turbulente London. Men den skal roses for sin charmerende og muntre beskrivelse af de mange finurlige misforståelser, der opstår, når forskellige kulturer mødes.

Hanan al-Shaykh er født i 1945 i Beirut, hvor hun også har arbejdet som journalist. I dag er hun en kendt arabisk forfatter, som både skriver romaner, noveller og skuespil. Hendes bøger er oversat til mange sprog, men "Kun i London" er hendes første roman på dansk.

Oversat af Charlotte Grubb. Centrum, 2002. 341 sider. Pris 329,- Lån bogen på

Bogdetaljer

Forlag
Centrum
Faustnummer
24353133
ISBN
9788758312835
Antal sider
341

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser