Bog

Lol V. Steins henførelse

Af (
2018
)

Anmeldelse

Lol V. Steins henførelse af Marguerite Duras

24 apr.18

Den gådefulde kvinde indfanges med et dirrende blik og en drømmende akkuratesse i 'en af Marguerite Duras’ bedste og mest intense romaner.

Nyoversættelsen af ’Lol V. Steins henførelse’ er med sine 232 sider en unik og meget intens oplevelse. En fransk klassiker, der bør stå på din top ti liste over bøger, du skal læse i år.

Det var med en vis ærefrygt, jeg kastede mig ud i den vidt berømmede forfatter Marguerite Duras’ roman ’Lol V. Steins henførelse’. Forfatterskabet er komplekst og centreret om Duras’ eget liv, som hun i vid udstrækning overførte på sine romaner. Tematisk er det følelsesmotivet, som gentages i forfatterens romaner; særligt forførelsen, begæret og smerten optræder igen og igen. Marguerite Duras havde svært ved at blive færdig med sine karakterer. De optræder som oftest i mere end én roman og flyder ud og ind mellem hinanden akkurat som sproget, der flyder ud over siderne for at finde sammen i en ypperlig poetisk konstellation.

Fortællingen om Lol er gådefuld, forunderlig og mystisk. Fortællerstemmen forsøger at portrættere Lol og de dramatiske begivenheder, som overgik hende som ung nyforlovet kvinde. Først senere i romanen afsløres fortællerens identitet, og sammen med Duras’ magiske blik for sproglig komposition og filmisk iscenesættelse zoomer fortællingen ud og ind af handlingsforløb og karakterbeskrivelser. Roller byttes rundt, skilles og samles igen, portrætteret med stærke følelser, og intense blik, der i et kort øjeblik sætter tiden i stå.

Lols forlovelse går ikke som planlagt. Til et bal falder hendes forlovede for en anden kvinde, og Lols reaktion beskrives som et sammenbrud. Hun møder en anden mand, bliver gift og får børn. Lols følelsesliv er distanceret og i stedet koncentreret om huset og havens perfektion og børnenes ve og vel. Senere flytter hun sammen med sin familie tilbage til romanen udgangspunkt, byen hvor det hele begyndte. Her ser hun tilfældigt sin gamle veninde, som hun har mistet kontakten med, sammen med en fremmed mand. Deres blik for hinanden vækker en lavine af følelser i Lol, og nye bekendtskaber forvandler hende til en anden kvinde.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
06489834
ISBN
9788700005044
Antal sider
172

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer