Bog

I kamp mod tiden

Af (
2015
)

Anmeldelse

I kamp mod tiden af Ben Elton

23 mar.15

Hvad ville du ændre, hvis du kunne rejse i tid, og hvad ville der ske, hvis der blev ændret i historien? Ben Elton tager i sin nye tankevækkende og interessante roman livtag med tidsrejsen.

Hugh ”Guts” Stanton er forhenværende elitesoldat og en meget berømt eventyrer. Hans liv har mistet både mening og betydning, da hans kone og to børn blev dræbt af en flugtbilist, og derfor takker han ja til at tilbringe julen hos sin gamle universitetslærer, Sally McCluskey.

Det viser sig, at professoren er medlem af en hemmelig orden, Kronos,  som har fået nogle hemmelige papirer i arv fra selveste Newton.

Arven viser, hvorledes man kan komme tilbage i tiden, nærmere bestemt til 1914 ved at befinde sig på en bestemt adresse i Istanbul og på et ganske bestemt tidspunkt, og for professoren og andre er første verdenskrig virkelig den begivenhed, som har formet og skabt alle verdens nuværende elendigheder og problemer.

Hvis Stanton forhindrer drabet på ærkehertug Ferdinand og samtidig sørger for at dræbe den tyske kejser Wilhelm, vil alting blive forandret til det bedre.

Det lykkes Stanton at komme tilbage til 1914, og mere skal ikke røbes her, men det springende punkt er naturligvis, om man ustraffet kan tillade sig at ændre i historiens gang.

Ben Elton har efter succesen med ”To Brødre” taget fat på et af de helt store emner indenfor science fiction litteraturen, nemlig tidsrejserne. Klassiske science fiction forfattere som Ray Bradbury og H.G. Wells har tidligere beskæftiget sig med fænomenet, men også nyere forfattere som Stephen King med hans ”22.11.63” har forholdt sig til emnet.

Eltons roman føjer sig smukt til ovennævnte forfatteres værker, og hvem har ikke leget med tanken om, hvad der ville være sket, hvis denne eller hin begivenhed ikke havde fundet sted, eller hvis en bestemt person var blevet forhindret i sine gerninger. Denne spændende problematik, og ikke mindst hvad vil der ske, hvis historien bliver ændret (den såkaldte sommerfugle effekt) beskriver Elton på imponerende og overbevisende vis. Historien er både spændende og fyldt med overraskelser, og især Stanton og den markante professor McCluskey er blevet til personer, der gør indtryk. Tidsbilledet fremstår perfekt og detaljeret og lokker med sin beskrivelse af en mindre kompliceret fortid.

Hele romanen er kort sagt en af de historier, man vil huske længe.

Bogdetaljer

Forlag
Turbulenz
Oversætter
Poul Henrik Westh
Faustnummer
51619943
ISBN
9788771481280
Antal sider
393

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer