Bog

Grønland blev hans skæbne : om H.J. Rink og hans tid. Bind 1

Af (
2019
)

Anmeldelse

Grønland blev hans skæbne : om H.J. Rink og hans tid. Bind 1 af Pia Rink

28 mar.20

En bred, omfattende og velfortalt biografi om videnskabsmanden og embedsmanden H.J.Rink, der kom til at spille en afgørende rolle i den dansk-grønlandske historie i sidste halvdel af 1800-tallet.

Forfatteren er journalist og en fjern slægtning til Rink. Hun bygger på et omfattende kildemateriale, bl.a. i form af samtidig litteratur, og Rinks egne breve og indberetninger, som hun citerer fra. Hun tegner et levende portræt af en mand, der både som videnskabsmand og ikke mindst som embedsmand kom til at sætte sit præg på Grønland i sidste halvdel af 1800-tallet. Hun giver desuden et indtryk af samtiden, de forhold Rink virkede under, og den modstand han mødte både på Grønland og i Danmark. Illustrationerne er i særklasse. Rink havde en kunstnerisk åre, og flere af hans tegninger, akvareller og håndkolorerede fotografier bidrager sammen med andre samtidige illustrationer til at give et indtryk af det land og det folk, han blev så betaget af.

Rink blev grundlæggeren af den moderne eskimologi, men det er især som embedsmand og reformator, han vil blive husket. Han kom til Grønland som geolog, og blev straks grebet af den barske, storladne natur og den hårdføre befolkning. Han kom senere til at virke som kolonibestyrer i Julianehåb og fik derefter base i Godthåb.

Rink var dybt interesseret i grønlændernes gamle kultur. Han anså den gamle grønlandske religion for at være forenelig med kristendommen og beklagede missionærernes nedbrydende indflydelse og manglende forståelse for grønlændernes spirituelle arv. Han var også vidne til handelsstationernes negative indflydelse. Her lod grønlænderne sig lokke til at bytte det meste af deres fangst med unyttige luksusvarer, så de kom til at leve i armod om vinteren.

Rink så det som sin fornemste opgave at styrke grønlændernes selvstændighed, kultur og identitet. Han blev derfor primus motor i oprettelsen af forstanderskaberne, en slags regionalt selvstyre, hvor grønlændere og danskere skulle virke i forening. Det blev ikke let, og Rink mødte en del modstand, men her var han langt forud for sin tid.

Hele livet gik videnskabsmanden hånd i hånd med embedsmanden. Ved siden af sine andre opgaver var Rink en flittig skribent af bøger og artikler om Grønland. Desuden var han travlt optaget af at indsamle grønlændernes gamle myter og sagn og studere deres sprog for at finde ud af, hvor de var indvandret fra. Selv da et skrantende helbred tvang Rink til at vende hjem til Danmark, fortsatte han utrætteligt sit arbejde for Grønland, bl.a. som direktør for Kongelige Grønlandske Handel.

Man sidder tilbage med indtrykket af en usædvanlig og fordomsfri mand, der nærede en dyb forståelse og respekt for den gamle grønlandske kultur og en tro på, at grønlænderne kunne genvinde deres selvrespekt og blive selvstændige aktører i en ny tid. Bogen er en vigtig brik i den dansk-grønlandske historie i en periode, der ikke er særligt velbeskrevet.

Bogdetaljer

Forlag
Det Grønlandske Selskab
Faustnummer
47243246
ISBN
9788798916819
Antal sider
392

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer