Anmeldelse
Grænsen er nået : afstemningsplakater fra grænselandet 1920 af Nils Arne Sørensen
- Log ind for at skrive kommentarer
Flot, interessant og meget helstøbt værk om afstemningsplakaterne, som i 1920 var en del af propagandaen op til valgene om placeringen af den dansk-tyske grænse.
Elsebeth Aasted Schanz, som er leder af Dansk Plakatsamling i Den Gamle By, er, sammen med Niels Arne Sørensen, professor ved SDU med speciale i 1. Verdenskrig, forfatter til dette store og flotte værk om en del af den politiske kamp forud for afstemningerne om grænsedragningen i 1920.
Det er lykkedes forfatterne at samle i alt 16 tysksindede og 33 dansksindede plakater, og alle er gengivet sammen med eksempler på løbesedler, som også var en del af valgpropagandaen. Samtidig har de også medtaget et udvalg af plakater fra afstemninger i andre dele af Europa efter 1. Verdenskrig, og det er med til at sætte de slesvigske plakaters historie og grafiske udformning i perspektiv.
Som et supplement eller forståelse af valgplakaterne er plakaterne suppleret med tekster om tiden op til afstemningen, som ifølge forfatterne er et resultat af tre krige :Treårskrigen 1848-1851, krigen i 1864 og 1. Verdenkrig. Det er forklaret forbilledligt klart og sammenhængende.Fælles for de fleste afstemningsplakater er, at de med en ganske kort tekst taler til følelserne i stedet for at tale til fornuften med en lang tekst.
Der er forskellige typer af plakater. Der er plakater, som henviser til landet og historien, lokalt forankrede plakater (fra Flensborg, Aabenraa mv.) og plakater, som henviser til økonomi og levestandard: ”Danmark er et lidet Land strakt fra Nord til Sønder – har dog Brød til alle Mand Købstadsfolk som Bønder”, i modsætning til Tyskland, hvis økonomi var stærkt præget af 1. Verdenskrig. Endelig er der de mange plakater, som spillede på følelser, flaget og fædrerelandet. Hvem – i hvert fald blandt os ældre – kender ikke Thor Bøgelunds plakat med drengen som står med et flag og teksten: ”MOR! STEM DANSK. TÆNK PÅ MIG”?
Afstemningsplakaterne fra de andre steder i Europa – Polen, Ungarn, Østrig - er præget af en mere hård og uforsonlig tone, og her er plakaterne blodige, krigeriske og meget voldsomme, fjende mod fjende, og de står i stærk modsætning til de dansk-tyske plakater, der nok var følelsesladede, men slet ikke med samme skarphed.
'Grænsen er nået' er en interessant bog fra dengang plakaterne var det vigtigste og stort set eneste massemedie, inden radioen blev almindelig, og det slår mig, hvor langt man kan komme med ganske få præcise ord og et billede.
Brugernes anmeldelser