Bog

Genforeningen 1920

Af (
2019
)

Anmeldelse

Genforeningen 1920. Bind 1 og Bind 2

30 jun.20
AfAnne Grete Jacobsen
Skribent

Enestående samling af postkort, fotografier og originale kilder fra tiden omkring Genforeningen 1920 er spændende læsning for alle, der interesserer sig for perioden.

Steffen Riis har i mange år samlet på postkort, og han har udgivet flere bøger om sin store hobby. I 2015 fik han en ide om, at han ville dokumentere Genforeningen i tekst og billeder. Postkort, private billeder og pressefotos skulle sammen med originale tekster fra bøger, aviser, artikler og breve fortælle historien om Nordslesvig og Sønderjylland i tiden fra våbentilstanden 1918 til Chr. X’ s indtog i Sønderjylland i dagene 10. -13. juli 1920.

Bind 1 har undertitlen 'Vi vil hjem til Danmark', og her er billeder og tekst fra tiden omkring Versaillestraktaten i 1918 frem til tiden efter afstemningerne. Her er både store og små temaer som f.eks. ventetiden, Den Sønderjyske Fond, allierede tropper besætter afstemningsområderne, plebiscit frimærker, afstemningskamp og stemmeberettigede.

Bind 2 har undertitlen 'Genforeningsfesterne juli 1920' og her er dokumenteret alle de besøg, Chr. X aflagde i Sønderjylland i dagene 9. – 13. juli.

Selvfølgelig er meget af indholdet kendt stof, men bøgerne er fyldt med mange nye små og store detaljer. De fleste kender det berømte foto af Chr. X og pigen på den hvide hest. Her får vi historien om Johanne Martine Braren, og hvordan det gik til, at hun red med på kongens hest den 10. juli. Steffen Riis har ud fra mange forskellige fotos regnet sig frem til, at turen var på ca 150 meter, og selv om der eksisterer mange fotos fra begivenheden, er det efter flere års søgen efter postkort og i forskellige arkiver er aldrig lykkes for ham at finde et foto af højdepunktet, lige der hvor kongen løfter Johanne op på hesten.

Et andet eksempel på Steffen Riis’ detektivarbejde er, at der på en lang række fotos fra toldstedet ved Frederikshøj Kro optræder en ukendt mand. Det er ikke en af de officielle talere, som skulle byde kongen velkommen. Riis er lige ved at give op: ”Det kan vel ikke være så vigtigt, hvem det er, der ledsager kongen fra toldstedet til den gamle grænse”, men han giver det lige en chance mere, og på en mikrofilmet udgave af Hejmdal finder han et navn, som kan være den ukendte mand.

Kombinationen af billeder – postkort, pressebilleder og private – og de mange originale kilder gør, at vi her har fået et enestående og spændende værk, hvor der er muligheder for mange timers fordybelse for de mange, der er interesserede i Sønderjyllands historie. Steffen Riis har brugt mere end fire år på skrive bøgerne – Tak for det!

Bogdetaljer

Secondary title
Bind 1, Vi vil hjem, hjem til Danmark
Forlag
Danmarks-Samfundet, Kolding
Faustnummer
47840473
ISBN
9788799070923
Antal sider
320

Tema

Tema

Genforeningen 1920

Genforeningen 2020 fejres i hele landet. Vi supplerer med et kig ind i litteraturens skildring af det, som både var en splittelse og en genforening. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser