Bog

Grænseland

Af (
2020
)

Anmeldelse

Grænseland af Poul Duedahl

19 maj.20
AfPer Eilif Månson
Skribent

I forbindelse med DRs serie med samme navn udsender Poul Duedahl dette omfattende baggrundsmateriale, der kan optimere udbyttet af serien, men også kan læses selvstændigt.

Bogen begynder i 1840, hvor landet bestod af Kongeriget Danmark, der gik til Kongeåen, samt hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, der alle hørte under den danske konge, og slutter med genforeningen 1920. Perioden fra 1920 til i dag behandles desuden kort i forfatterens bagord, hvor de nyeste corona-grænsespærringer også er med.

Perioden startede relativt fredeligt med sameksistens mellem de forskellige sproggrupper, især slesvigholstenere, frisere og danskere, men allerede i 1848 voksede nationalismen på begge sider. Slesvigholstenerne, ledet af hertugen af Augustenborg, ønskede selvstændighed for hele området, mens danskerne, anført af blandt andre Orla Lehmann, ønskede Slesvig indlemmet i kongedømmet. De var til gengæld villige til at give afkald på Holsten og Lauenborg (”Danmark til Ejderen”). Det udløste en række stridigheder og voldsomme blodige kampe, De slesvigske krige, der kulminerede med Danmarks nederlag ved Dybbøl i 1864 og tabet af hele Slesvig.Først med Tysklands nederlag i første verdenskrig og de følgende folkeafstemninger i 1920 kom Nordslesvig igen på danske hænder.

Det er en meget velfortalt historie med mange samtidige stemmer, og med de mange illustrationer er det en fornøjelse at berige sin viden i godt selskab. Professor Poul Duedahl er en af eksperterne, der også medvirker i TV-serien.

Bogdetaljer

Forlag
Gads Forlag
ISBN
9788712059806
Antal sider
320

Tema

Tema

Genforeningen 1920

Genforeningen 2020 fejres i hele landet. Vi supplerer med et kig ind i litteraturens skildring af det, som både var en splittelse og en genforening. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser