Bog

Det smelter

Af (
2018
)

Anmeldelse

Det smelter af Lize Spit

24 apr.18
AfAnne Grete Jacobsen
Skribent

En stor roman om venskab, svigt og hævn, skrevet med psykologisk indsigt af debuterende belgisk forfatter.

’Det smelter’ er en rystende historie om en dysfunktionel familie, der bor i en lille belgisk by. På overfladen er det en helt normal landsby, men den sommer, hvor det hele går galt, dukker mange usagte og rystende sandheder frem.

Eva er fortælleren, og vi følger hende den dag i december, hvor hun tager på besøg i sin barndoms by, inviteret af en tidligere skolekammerat, Pim. Dels for af fejre at vennen indvier et fuldautomatisk malkeanlæg og dels for at mindes storebroderen, Jan, som ville være fyldt 30 år. Det er mange år siden, Eva har været i byen, hun har kun kontakt til sine to søskende, ikke til forældrene,.

Eva er vokset op i en familie med en mor og en far, som begge var alkoholikere, og en storebror og en lillesøster. Ord som kærlighed og omsorg var ikke eksisterende. Eva er født i 1988, og det specielle ved det år var, at der kun blev født tre børn, Eva, Pim og Laurens, og derfor har de altid holdt sammen og været som De tre musketerer.

Men i sommeren 2002 ændrer alting sig for altid, drengene kommer i puberteten, og de bliver mere og mere optaget af det modsatte køn og deres egen seksualitet, og Eva ser med fra sidelinjen. Drengene giver pigerne i landsbyen karakterer ud fra deres udseende, de inviterer pigerne på besøg, og kan pigerne løse den gåde, som Eva stiller dem, tjener de 200 Euro, men kan de ikke løse den, får de en straf.

Rammen i historien er den dag Eva er på besøg i landsbyen, men ind imellem er der beskrivelser af hendes barndom og opvækst med fokus på sommeren 2002, og jo mere vi får fortalt, jo mere grum og barsk bliver fortællingen. Hvorfor vil Eva tage med til festen, selv om hun ikke har lyst, hvorfor skjuler hun sig, da hun kommer frem til gården, og hvorfor har hun en kæmpestor isblok med i bilen?

Jeg er virkelig imponeret af Lize Spits evne til at holde hele historien sammen og af den måde, hvorpå hun ganske langsomt afslører, hvad der er sket, og hvordan hun først til sidst får alle brikker til at falde på plads. Hendes beskrivelse af Eva, hendes søskende og de to barndomsvenner er helt overbevisende samtidig med, at hun også giver liv til mange af de andre personer i landsbyen. Når der er sagt, må det også siges, at det ikke altid er rar læsning, især beskrivelsen af drengenes seksuelle lege, som til sidst går helt over gevind, er meget barsk.

Lize Spit fik den hollandske debutantpris for ’Det smelter’, og hun var indstillet til to af de fineste priser i Holland og Belgien. Jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at høre mere til hende. Også bogens omslag er helt specielt, jeg har været ved at tørre det af mange gange, for jeg troede, det var vådt, jævnfør titlen: ’Det smelter’.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Aino Roscher
Faustnummer
54098367
ISBN
9788763848923
Antal sider
505

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser