Bog

Den hånd der skælver

Af (
2015
)

Anmeldelse

Den hånd der skælver af Kjell Eriksson

18 mar.15

To sager havner på kriminalinspektør Ann Lindells bord – en sag om en forsvunden politiker og fundet af en afsavet kvindefod.

Den socialdemokratiske rådmand Svend-Arne Persson forsvinder sporløst efter et politisk møde i Uppsala i 1993. Politiet frygter, at er sket en forbrydelse, eller at han har begået selvmord, men da man ikke finder Svend-Arne, henlægges sagen. Tolv år senere, da han for længst er blevet erklæret død, observeres han ved et tilfælde af en gammel nabo i Bangalore i Indien. Den tidligere magtfulde politiker arbejder nu som gartner i en botanisk have.

Svend-Arne er i første omgang frustreret over at være blevet fundet, men beslutter sig alligevel for at vende hjem til Sverige og gøre rent bord. I Uppsala har Svend-Arne sin hustru, som ikke savner ham, og sin gamle onkel Ante, som han har et helt specielt hadkærlighedsforhold til. Ante, der har kæmpet i den spanske borgerkrig og er glødende kommunist, har sine hemmeligheder og sidder måske med nøglen til Svend-Arnes forsvinden. Han kan af princip ikke lide politiet, men synes ganske godt om kriminalinspektør Ann Lindell.

Samtidig med at Svend-Arne dukker op i Indien, sidder Ann Lindell med en sag om en afsavet kvindefod, som er fundet i skoven. Der er ikke meldt nogen kvinder savnet, så hun prøver at finde ud af, hvor foden stammer fra. Eftersøgningen af kvinden bringer Ann til et trøstesløst Udkants-Sverige, beboet af ensomme mænd, der ikke fortæller mere end højst nødvendigt til politiet. Imens bliver hendes kollega, den ny opererede og stadig sygemeldte Berglund, bedt om at kigge lidt på sagen om Svend-Arnes forsvinden, da det er en sag, som han i sin tid efterforskede. Men Berglund er meget mere interesseret i et gammelt, uopklaret mord.

Som i næsten alle krimier spiller fortiden en aktiv rolle i nutiden. Det kan ofte føles lidt kunstigt og konstrueret, men ikke i ’Den hånd der skælver’, for her giver Kjell Eriksson en god forklaring på, hvorfor ”fortidens synder” stadig spøger. Kjell Eriksson repræsenterer den samfundsbevidste, svenske krimi, men der er ikke tale om skarp samfundskritik.  Det er en stilfærdig og eftertænksom kriminalroman med mange refleksioner over tilfældighedernes spil, bristede drømme, fortielser, skæbne, skyld og samvittighed. Svend-Arne kæmper de sidste dage i Indien med en stadig dårligere samvittighed, og Kjell Eriksson bliver næsten poetisk, når han beskriver Svend-Arnes mareridt med ordene ”Maren havde redet ham, som en ung kvinde. Hun havde grinet ad hans manglende kunnen, han havde grædende forsøgt at holde hende tilbage, men hun gjorde sig hånligt fri af hans kraftesløse arme”.

Det er syvende bog i serien med kriminalinspektør Ann Lindell, men man kan sagtens læse ’Den hånd der skælver’ uden at have læst de forudgående bøger. Der er visse ting, der giver større forståelse, hvis man kender til Ann Lindells personlige problemer og hendes forhold til Berglund, men de er ikke særlig væsentlige for handlingen i netop denne bog. Kjell Eriksson har nogle meget fine persontegninger. Han formår at beskrive Svend Arnes deroute fra magtfuld politiker til ydmyg gartner meget visuelt. Også beskrivelsen af den gamle koldkriger Ante er meget levende.  Jeg glæder mig til at møde Ann Lindell og co. Igen.

Originally published by Anne Klara Bæhr, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Lena Krogh Bertram
Faustnummer
51591070
ISBN
9788779559783
Antal sider
331

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer