Bog

Alvorlige mænd

Af (
2011
)

Anmeldelse

Alvorlige mænd af Manu Joseph

20 jun.11

Alvor og sjov går hånd i hånd i Manu Josephs roman om et moderne Indien med mange kontraster.

”I en hvilken som helst given situation i dette land, tænkte Ayyan med en stille latter, som ikke nåede op til overfladen, var der nogle, der var braminer og nogle, der var kasteløse”

Selv om Indien officielt har ophævet kastesystemet, eksisterer det i bedste velgående. Vores hovedperson Ayyan Mani tilhører daliterne – en moderne betegnelse for en kasteløs person. Hans far var gadefejer, og selv om Ayyan er ansat inden for det offentlige som assistent for direktøren ved Institut for Teori og forskning, ved han godt at han altid vil blive betragtet som kasteløs af den herskende klasse – braminerne.

Ayyan bor i et slumkvarter i Mumbai med sin familie. Der er hans kone som er mest tilfreds, når hun kan se sæbeoperaer i fjernsynet, og deres søn, Adi, kan måske som det højeste se frem til at blive ingeniør.

Men Ayyan forsøger på sin egen måde at få hævn. Ayyan og Adi har en hemmelighed sammen, Ayyan  fremstiller Adi som en meget intelligent dreng ved at lære ham  en bunke videnskabelige fraser udenad, og pludselig kører historien om Adi som geniet fra slummen. Men når først medierne er inde over, kan Ayyan ikke mere styre dem, og han mister fuldstændig kontrollen.

Parallelt med denne historie er også historien om Instituttet og dets forskere, der er enkelt romance og desuden de evindelige magtkampe om hvad der er vigtigt at forske i. Især det sidste er beskrevet meget vittigt og ironisk.

I 2008 udkom 'Den hvide tiger' af Aravind Adiga, om den indiske forretningsmand som sender breve til den kinesiske premiereminister. Begge bøger har det til fælles at de bruger humor og ironi til at beskrive  bunden af det indiske samfund, om hvor svært det er at frigøre sig fra de gamle normer og fordomme og ønsket hos mange om at finde et meningsfyldt  og uforudsigeligt liv.

Jeg skulle lige lidt ind i bogen, før den fangede mig, men hold ud - det betaler sig.

Bogdetaljer

Forlag
Thaning & Appel
Oversætter
Juliane Wammen
Faustnummer
28830904
Graphic
Ben Newman
ISBN
9788741301952
Antal sider
371

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer