Dette forår har budt på virkelige hændelser, som overgår fantasien. Nogen gange kan fiktionen hjælpe til at forstå den nye virkelighed. Vi har samlet en palet af klassikere til tiden. Alle bøgerne kan lånes på eReolen.
Gift af Tove Ditlevsen
Erindringsromanen fra 1971 handler om forfatterens fire ægteskaber og en anden gift, afhængigheden, men også om lykken ved at skrive. Tove Ditlevsen viser i sin måske bedste roman sin formidable evne til at udtrykke sammensatte følelser i et klart sprog og med et karakteristisk spil mellem det sørgmodige og det humoristiske.
- anbefalet af anmelderredaktør, Barbara Rugholm
Krigere uden Vaaben af Morten Nielsen
Digtsamlingen udkom i 1943 med kraft og energi til en følelse af afmagt. Overfor coronaen er vi også Krigere uden Vaaben.
- anbefalet af temaredaktør, Thomas Glud
En fortælling om blindhed af José Saramago
Hvordan reagerer vi, når samfundet rammes af en epidemi? Det handler portugisiske José Saramagos uafrystelige nyklassiker om: En blindhedsepidemi spreder sig med rasende fart i en by; folk sendes i karantæne og bliver mere og mere barbariske i kampen for at overleve. Romanen viser vores skrøbelighed og afhængighed af hinanden. Og at vi skal helt ned i grusomheden for at blive i stand til at sætte hensynet til de andre og det fælles over os selv - også når det koster os mest.
- anbefalet af chefredaktør, Lise Vandborg
Ekstremt højt og utroligt tæt på af Jonathan Safran Foer
Jeg vil varmt anbefale at (gen)læse den moderne klassiker, som er skelsættende i sin bearbejdning af terrorangrebet på World Trade Centeret for snart 20 år siden, men samtidig hæver sig over dette og placerer sig som en tidløs fortælling om at være menneske med hud og hår.
Fortællingen rører én, så det næsten gør ondt indeni. Sorgbetynget går Oscar rundt med sine tunge støvler i New Yorks gader og prøver at finde mening med livet og døden. Det er her han synes at vokse rent menneskeligt, og det betyder derfor ikke, at den kun er smertelig at læse. Den er også utrolig smuk og livsbekræftende: Man får en fintfølende fornemmelse af, at alt hænger sammen i en tynd tråd og at der kan være noget sandt og smukt i livet, som ikke nødvendigvis hænger sammen med det, der kan sættes i en logisk sammenhæng.
- anbefalet af redaktørmedarbejder, Elisabeth Gertz Olsen
Vejene af Jack Kerouac
På ottende uge tørster jeg efter at frigøre mig fra isolationens lænker. I stedet for at give slip, når følelsen blusser op, læser jeg i Jack Kerouacs litterære road movie 'On the road'; en hyldest til friheden og livet og et af de mest kendte værker fra beat-generationen. Bogen rummer selvbiografisk stof og er skrevet i en spontan stil, der forsøger at oversætte jazzens improviserende sprog til litteraturens. Det lykkes, og Kerouacs værk smitter mig med eventyrlyst og fandenivolskhed.
- anbefalet af digital redaktør, Nadja Agerbak
For mig er læsning en vidunderlig form for eskapisme. Jeg elsker at dykke ned i fortidens store fortællinger, som aktiverer min fantasi og leverer stof til drømme. Men det er også en vej ind i virkeligheden, som kan hjælpe mig til ikke at forstå, men at forsøge at forstå. Også derfor er det vigtigt for mig at læse. Lige nu for at aktivere min bevidsthed om verden og kampen mod corona.
Kommentarer