Tekst: Julie Meldhede Kristensen og Naja Mottelson
Her på biblioteket har vi det med begrebet ’strandlæsning’ som med pornografi: det svært at definere eksakt, men vi ved det, når vi ser det. Man kan jo rettelig spørge: er en strandroman ikke bare, hvad man kunne have lyst til? Og naturligvis: læs hvad du vil, på stranden og alle steder. Alligevel har den unægtelige, uomtvistelige strandbasker visse særtegn, som gør den unikt egnet til strandens dasende, afspændte stemning. Vi guider dig igennem månedens (og forsommerens) definitive strandpensum.
Årets strandromaner er ankommet!
Først på listen af strandgenrer står den, der er sværest at definere: Den Store Strandroman. Ikke 100% romance, ikke 100% thriller, ikke 100% finlitterær samtidsroman, men ofte at spotte i grænselandet herimellem: strandromanen udmærker sig ved at tilbyde gedigent, klassisk romanhåndværk og en rundtur i de store menneskelige følelser. 2021 har markeret sig som en stor årgang for egnede kandidater, men af de seneste står tre titler som åbenlyse pejlemærker. De (utallige) læsere, der længes mod næste Sally Rooney-udgivelse, kan med fordel hapse Naoise Dolans trekantsdrama om sex, klasseforskelle og famlende irsk ungdom i Godt selskab. Ønsker du at komme hele vejen omking følelsesregistret, står to elskede nordiske stemmer klar med gribende, indsigtsfulde fortællinger om kærlighed og aldring i form af Ane Riels Urværk og Sara Paborns Tidselhonning.
Snagetid: tre biografier, som får dig til at glemme alt om faktor 30 og badende unger
Er du typen som elsker at fordybe sig i mennesker og deres liv? Så er biografien det, du skal have med i strandtasken. For den historisk interesserede domineres sommerens nyheder af Gry Jexens populærhistoriske tour de force Kvinde kend din historie, som tager os med tilbage i Danmarkshistorien og introducerer læseren til 50 betydningsfulde kvinder, som ikke (endnu) er skrevet ind i den. For kendis-snageren tilbyder biblioteksnyhederne også frisk blod i form af store, populære biografier om hhv. Hunter Biden og Jesper Skibby. Hvordan er det at vokse op i skyggen af ens far, som arbejder i amerikansk politik? Og hvem er Jesper Skibby i virkeligheden, når han ikke farer afsted på sin cykel i de franske alper? De spørgsmål kan du finde svar på, som kan få dig til at glemme alt om faktor 30 og badende unger.
Litterær sommerflirt: strandturens genre par excellence
Altid udskældt, altid undervurderet: strandturens genre par excellence er naturligvis romance. Og med god grund, for dasende i klitterne, måske i nippe-afstand af en rosé-køletaske, er en omgang uforskammet, småsnakkende underholdning det perfekte akkompagnement. Selv for hverdagens romance-skeptiker tilbyder 2021 exceptionelt mange lovende sommerflings. Start eksempelvis med den uimodståelige Strandlæsning af Emily Henry om to skriveblokerede forfattere, eller den sylespidst observerede Spøgelser; Alt hvad jeg ved om kærlighed-bestsellerforfatterem Dolly Aldertons romandebut om 30-something Nina Deans kvababbelser med datingmarkedet, vennernes forstadsflugt og voksenlivets alvor. Bridgerton-fansene derude kan se frem til aristokratiske intriger og bly sitren under korsettet med Tracy Rees’ Florence Graces to liv og Tessa Dares Et forførende tilbud.
Frisk blod: vi ved, hvad du læste sidste sommer
Det er en almindeligt anerkendt sandhed, at en læser i besiddelse af en strandtaske også må være på udkig efter en krimi. Selv de af os, som i årets løb holder os dydigt til parnassets foreskrevne pensum, kan ofte ved sommerens begyndelse lokkes forbi krimihylderne. De er nemlig altid leveringsdygtige i netop, hvad man behøver til stranden: opslugende, gysende virkelighedsflugt. For den forsigtige hyggelæser står Anna Grue klar med Døden i kurbadet, opfølgeren til debuten om den rapkæftede efterlønner/opklarer Anne-Maj Mortensen. For den antydningsvis viderekomne har hyggekrimidronning Elly Griffiths vovet sig ud den gotisk litterære thriller med Døden mellem linjerne, mens domestic noir-darling Lisa Jewell har leveret forstadsuhygge, stalking og mørke familiehemmeligheder i Den usynlige pige. Den virkelig hærdede krimilæser må et par måneder tilbage for at finde noget tilpas hårrejsende, men vil med sikkerhed få blodtørsten (og diverse andre uhyggelige impulser) stillet med Niklas Natt och Dags chokerende makabre 1794.
Blær: bøgerne, du gerne vil ses med
En tur på stranden er også muligheden for at blære sig lidt, om det så er med årets mest omdiskuterede titel eller bare en smuk og trendy bogforside. Til sidstnævnte anbefaler vi Rakel Haslund-Gjerris slående smukke Adam i Paradis og dens gyldne slange, der snor sig mellem forsidens bogstaver. Bogen handler om den danske kunstmaler Kristian Zahrtmann og hans homoerotiske kunstværk, som vakte stor forargelse i 1914. Sci-fi-fans kan også se frem til en enestående blære-mulighed med Klara og solen, den nyeste fra Kazuo Ishiguro og simpelthen en af sommerens smukkeste bøger.
Således udrustet med sommerens mest strand-egnede bogtips er der kun tilbage at sige: hvad katten laver du egentlig her? Solen skinner (lidt endnu), biblioteket er åbent, bølgerne og bøgerne venter. Og får du dig gnavet igennem dit strandpensum hurtigere end planlagt, står bibliotekerne rede med råd, dåd og anbefalinger til at sikre, at sommeren 2021 bliver dit livs læseferie.
Kommentarer