De forhadte af Christian Mørk
En familie; et stykke legetøj; en verdenskrig. Dette er historien om hvor hurtigt, der kan blive vendt op og ned på en hel families fremtid.
Kaj Brodersen får for første gang i utallige årtier adgang til sin søsters lejlighed. Hun er nu død, og Kaj håber på, at han kan finde beviser på deres fars landsforræderi i hendes gemmer. Men det er ikke så let endda. Hele denne søgen får ham til at tænke tilbage. Helt tilbage på begyndelsen.
I 1938 opfinder cykelhandleren Gustav en lille legetøjsbil. Denne lille bil bliver startskuddet til en familietragedie af rang. For Kajs far ser bilen og øjner en chance for storhed. Han ønsker at starte fabrikken Brodersens Legetøjsfabrik, der skal fremstille en ny type legetøjsbil. Desværre er der ingen i Danmark, der ”bider på”. Derfor vender han blikket mod nabolandet Tyskland. Her finder han til gengæld en køber – dog en køber, der senere hen viser sig at blive problematisk. For kan man sælge legetøjsbiler til den tyske stat, når Danmark er besat?
Kajs rolle i dette bliver stor. Han er først med som oversætter; sidenhen modtager han bestillinger fra tyske soldater. Men hele tiden tænker han på, om de kunne have gjort noget anderledes. Og kan han få familien ud af tyskernes kontrol? For selvom det går godt for Brodersens Legetøjsfabrik, så har Kaj dårlig samvittighed over, at deres største kunde (og samarbejdspartner) er tyskerne. Det er bestemt ikke let, når landet er besat – og det bliver ikke lettere, da krigen er forbi.
Bogen er ikke helt, som jeg havde forventet. Om det er godt eller skidt, ved jeg ikke helt. Jeg havde nok forventet med mere om 2. Verdenskrig. Men dette fylder ikke nær så meget, som Kajs overvejelser over godt og ondt. Dette er en dybtfølt bog, som man skal læse i ro og mag. Man må ikke forvente for meget action – det meste er tanker og overvejelse. Men sætter man sig stille ned og tænker over det, så vil Kajs historie langsomt komme ind under huden – og man ender med at tænke på, om det virkelig kan lade sig gøre? Er der nogen, der bare er ”fulgt med”? Nogen, der er blevet landsforrædere blot ved at undlade at gøre noget?