Bog

Træet af røg

Af (
2009
)

Anmeldelse

Træet af røg af Denis Johnson

26 jan.09

”Træet af røg” understreger på fornem vis krigens meningsløshed.

Lad det være sagt: det er et monster af en bog den amerikanske journalist og forfatter Denis Johnson har skrevet. Bogen udkom i 2007 til stort set fremragende anmeldelser, som førte til den prestigefyldte ”National Book Award” samme år.

Nu foreligger den på dansk - og heldigvis for det. Bogen er udstyret med et enormt persongalleri spændt ud over 1963-1970, samt et tilbageblik på tiden og krigen i 1983.

Vi følger William ”Skip” Sands, der som ung CIA-agent oplever krigen under sin onkels kommando. Onklen, Oberst Francis Sands, er en levende legende indenfor militæret, og ”Skip” er indstillet på at gå gennem ild og vand for at imponere og tilfredsstille den idealistiske oberst. Herudover er det specielt de to brødre fra Arizona, William og James Houston, der på egen krop mærker krigens rædsel og ødelæggelse.

I det hele taget vises på uhyggelig og fremragende vis, hvad krigen gør ved en, og hvordan den går i blodet på soldaterne, så de til sidst ikke kan undvære rædslen og blodbadet.

”Træet af røg” kræver disciplin af læseren, den er lang og kan synes usammenhængende, alligevel er den ikke til at lægge fra sig, selv efter 750 sider. En imponerende og skræmmende bog om en krig, hvis dybe sår ikke vil læges.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Arne Herløv Petersen
Faustnummer
27570410
ISBN
9788711319062
Antal sider
742

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer