Bog

Ulvenes rige

Af (
2005
)

Anmeldelse

Ulvenes rige af Jean-Christophe Grangé

17 maj.05

Hvilken forbindelse er der mellem en ung parisisk kvinde, der pludselig ikke kan genkende sin mand, og tre tyrkiske kvinder, der bliver fundet myrdet på grusomste vis?

Intet er fremmed for den franske thrillerkonge, der skriver om en grænseløs og brutal underverden, så man glemmer tid og sted.

I denne hæsblæsende krimi og thriller toner sig et ualmindeligt sort og dramatisk billede af Paris’ undergrund frem. Det begynder tilsyneladende så uskyldigt med, at den 31-årige Anna Heymes begynder at lide af hukommelsessvigt og pludselig ikke kan genkende sin mand. Hun opdager nogle ukendte ar i sit hoved. Er hun uden eget vidende udsat for et videnskabeligt eksperiment? Hun flygter fra sin mand og opsøger læger og psykiatere, der kan hjælpe hende. Hun er ikke psykisk syg, men en anden, end den hun troede.

I den tyrkiske del af Paris, Lille Istanbul, bliver der begået bestialske mord på tre unge tyrkiske kvinder. En ung politikommissær henter hjælp hos en pensioneret kollega med et mangeårigt og dybtgående kendskab til det kriminelle miljø, og sammen jagter de morderne. Sporene viser vej til 'De grå ulve', en højreekstremistisk tyrkisk-nationalistisk mafia, der kontrollerer handlen med narko i Paris. 

Langsomt nærmer de to spor sig hinanden. Undervejs afsløres, hvordan det tyrkiske samfund fungerer med egne klanledere, politi, regler og magthierarkier. Der er hemmelige systuer, hvor illegale kvinder arbejder på slavelignende vilkår, og ingen ved noget. Angsten og frygten hersker overalt. 

I Istanbul samles trådene. En fanatisk leder af 'De grå ulve' havde en vision om at opdrage nogle fattige unge, som skulle være hans håndlangere, hans børn, og de blev hans fjender.

Hverken politi eller forbrydere går af vejen for tortur, mord og brutale metoder, og romanen bærer præg af at være skrevet efter 2001, hvor jagten på terrorister skærpedes, og nye metoder blev afprøvet. Her er det uhyggelige eksperimenter med hjernen. Jeg læser normalt ikke krimier, men denne fangede efter første side, og trods mord og tortur perspektiverer bogen også det grænseløse samfund, hvor der er langt fra hensigterne i lovgivningen og integrationsforsøg til den rå virkelighed, hvor fattige udlændinge er små skakbrikker. Dramatisk og velskrevet, præcist replikskifte og billeddannende sprog gør den franske krimi til en uhyggelig, skræmmende, men uforglemmelig læseoplevelse.

Oversat af Jesper Tang. Rosinante, 2005. 524 sider. Kr 349,-

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Faustnummer
25627857
ISBN
9788762104938
Antal sider
524

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer