Bog

Skysamleren

Af (
2005
)

Anmeldelse

Skysamleren af Hanne Marie Svendsen

19 sep.05

En skysamler, en dragende persisk dreng, en smart sekretær, et spøgelse, en mormor, en sur gammel mand, en kreativ tolk og en vandrelærinde. Mød dem alle i disse fremragende noveller!

Hanne Marie Svendsen har denne gang skrevet 18 meget forskellige noveller; nogle lange og andre meget korte, nogle realistiske og andre meget fantastiske, nogle nutidige og andre foregår i en fjern fortid. Fælles for dem alle er, at de er meget originale og utroligt velskrevne.

Skysamleren i titelnovellen er ham, der bestemmer skyernes former og farven på solnedgangen. Han bliver af en ung mand på jorden gjort opmærksom på, at "det ikke er nok for mennesker, at solen står op, så man kan få lys til arbejdet, og går ned, så man kan sove i mørket, og at skyerne samler sig, når det skal regne, og spreder sig igen bagefter." Det er vigtigt, men ikke det eneste vigtige; mennesker ønsker også noget smukt at se på, foranderlighed og dybde. Derfor må skyerne gerne drive rundt i forskellige former og på forskellige tidspunkter, og solnedgangen må gerne stråle i forskellige farver og ikke kun være rød. 'Skysamleren' er en sød og smuk lille novelle om menneskets behov for kreativitet og æstetik. 

Sød kan man derimod ikke kalde den lange novelle 'Kurstedet'. Her møder vi den gamle mand, der er sendt på en måneds kurophold af sin søn. Kurstedet ligger i et fremmed land, så Elith Simonsen kan ikke forstå plejerne, og de kan heller ikke forstå ham – de lytter i hvert fald ikke. Behandlingen er alternativ, maden består fortrinsvis af salat, og Elith kan ikke få en øl til maden. Han vil gerne tale med en læge, men det kan ikke lade sig gøre. Efterhånden som dagene går, vil han bare gerne hjem. Han skælder sønnen ud i telefonen og er i det hele taget en sur gammel mand, men samtidig forstår man godt hans følelse af afmagt og umyndiggørelse. Skildringen af misforståelserne generationerne imellem og den gamle mands skrøbelige forsøg på at fastholde sin integritet er uhyggeligt rammende.

Alle novellerne i denne fremragende novellesamling er absolut læseværdige. De burde have haft en anbefaling hver, for de er ikke til at behandle under et. Jeg kan kun sige: God fornøjelse, for det er en udsøgt fornøjelse at læse alle 18!

Gyldendal, 2005. 222 sider. Kr 225,-

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25706552
ISBN
9788702037593
Antal sider
222

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer