Bog

Skoven

Af (
2008
)

Anmeldelse

Skoven af Tana French

18 feb.08

Fantastisk velskrevet og yderst spændende, men grum krimi om forsvundne børn og mord.

Dette er den bedste krimi, jeg nogensinde har læst! Udsagnet ville utvivlsomt være mere slagkraftigt, hvis jeg havde læst i hundredvis, men jeg må indrømme, at jeg sniger mig diskret mod de 20, hvilket er, forestiller jeg mig, hvad krimientusiaster fortærer på en regnfuld sommer.

Engang i midten af firserne forsvinder to børn fra et lille idyllisk, irsk boligkvarter i den nærliggende skov, og en tredje, Adam, vender tilbage med deres blod på skoene. Han er forkommen og i chok og husker intet om, hvad der er hændt hans to bedste venner. Børnene bliver aldrig fundet, levende eller døde, men 30 år efter indhenter de forsvundne minder sammen med virkeligheden i fællesskab Adam, der nu arbejder som kriminalbetjent. Han har taget et andet navn, og ingen ved, hvem han er, da han sættes på sagen om den 12-årige Katy, som bliver fundet lemlæstet og dræbt i netop den skov, hvor hans venner engang forsvandt.

Historien er grum fra start til slut. Den møver sig helt ind under huden, og både plot og personer går op i en vidunderlig højere enhed. Det lyder måske søgt – men denne historie fungerer virkelig. Hele vejen. For selvom "Skoven" er en vægtig sag på over 500 sider, står handlingen aldrig stille. Ud over at rumme en nærmest genial kriminalistisk handling prikker historien til læserens bevidsthed på flere måder, som når forfatteren f.eks. elegant præsenterer hverdagens stille psykopater, de svage medløberes ynkelige indre eller de voksne, der med mangel på nærvær mister kontakten til deres børn.

Efterhånden som lagene skrælles af fortællingens hovedpersoner, bliver man lige så hudløs som dem. Handlingen kryber næsten ud af sine fiktive rammer, når man gribes om hjertet af menneskers ondskab eller dumhed. Det hele holdes levende af personskildringen, som er fremragende.

"Skoven" er en helstøbt og ualmindelig velskrevet krimi. Hvis du kun vil læse én krimi i dit liv, bør det være denne. Femi-krimier, gå hjem og vug! Jeg håber, at Tana French giver den gas og skaber en ny bølge af irske kvali-krimier. Jeg er dedikeret fan allerede.

Oversat fra engelsk af Susanne Staun  efter 'In the woods'. Gyldendal, 2008. 505 sider .

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Susanne Staun
Faustnummer
27094201
ISBN
9788702057133
Antal sider
505

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer