Anmeldelse
Skæbnetimen af Minette Walters
- Log ind for at skrive kommentarer
Velfortalt historisk roman om følgerne af pestens indtog i England i 1348. Walters viden om Middelalderen med kirkens enorme magt og de store sociale skel er en fantastisk kulisse for en dramatisk og spændende historie.
I 1348 landede den sorte død på Englands kyster og drog hærgende gennem landet. Rig som fattig døde af den frygtede sygdom, der visse steder efterlod landet helt affolket. I De sidste timer, fulgte vi livet på godset Develish i månederne umiddelbart efter udbruddet. Efter Sir Richards død blev ledelsen af godset overtaget af hans hustru, Lady Anne, som for tiden var ualmindelig godt uddannet og havde nogle radikale idéer vedrørende hygiejne. 'Skæbnetimen' er andet bind i serien og starter i efteråret 1348.
Under Lady Annes ledelse har Develish isoleret sig og på den måde undgået smitten. Men det begynder at knibe med forsyninger, og usikkerheden om, hvad der sker andre steder i landet, er snart ikke til at bære. Blandt andet på den baggrund er Lady Annes fortrolige, fæstebonden Thaddus Thurkell, sammen med en gruppe unge drenge draget ud i oplandet.
På tilbagevejen støder de ind i My Lord af Bourne, der ikke har venlige følelser til overs for gruppen, og i særdeleshed ikke for Thaddus der fører sig som en fri mand. Mødet giver dog grobund for nye planer i forhold til at sikre Lady Anne godset Develish med slutmålet at kunne sætte alle fæstebønderne fri. Men for at det kan lykkes kræves både held og dygtighed.
Minette Walters er kendt for sine prisbelønnede krimier, og mange læsere var ærgerlige, da hun besluttede sig for at holde en skrivepause i 2007. I den forbindelse flyttede hun til Dorset-egnen, og her fandt hun tilfældigt ud af, at pesten havde gjort sin entré i England i 1348 ganske tæt på hendes bopæl. Det gav inspiration til bøgerne om Lady Anne og godset Develish.
Man regner med, at Den sorte død kostede 30 til 60% af Europas befolkning. Ud over de rent menneskelige omkostninger, betød det faldende befolkningstal, at manglen på mennesker rystede samfundets sociale struktur. Fra at ens stand var bestemt af forsynet, rejste sig nu nye muligheder for bl.a. fæstebønder, idet de mange dødsfald simpelthen gav mangel på arbejdskraft. I ”Skæbnetimen” går Walters ind i den problematik med de overvældende forandringer som det medførte for både adel og fæstebonde.
Walters har lagt et stort researcharbejde i romanerne, og hendes viden om datidens samfund med kirkens enorme magt og de store sociale skel er en fantastisk kulisse for en dramatisk og spændende fortælling. Hendes sans for et godt plot viser sig nemlig også her, selvom her ikke er tale om en krimi.
Jeg var meget begejstret for 'De sidste timer', og selvom 'Skæbnetimen' ikke helt når samme højder, så får Walters sine personer til at stå levende for læseren, samtidig med at vi får en masse viden om 1300-tallets England. Med andre ord er 'Skæbnetimen' både velfortalt og spændende, og jeg kan anbefale den til alle, der holder af gode historiske romaner.
Brugernes anmeldelser