Bog

Playground

Af (
2016
)

Anmeldelse

Playground af Lars Kepler

27 apr.16
AfPia Bechmann
Skribent

Scenen er sat for ny og anderledes thriller fra det berømte svenske krimipar, som i denne behændige spændingsroman udforsker grænserne mellem liv og død.

En nærdødsoplevelse i den nære familie satte forfatterparrets tanker i gang om sjælen og dødsøjeblikket. Er der et dødsrige og hvordan ender man der? Findes der en mellemstation lige inden dødsriget? Med ’Playground’ har forfatterparret begået en roman, som bliver sammenlignet med ’Hunger games’ og fantasy. Forventer man en krimi i bedste Joona Linna stil, bliver man uden tvivl overrasket. Det betyder på ingen måde, at romanen ikke er velskrevet eller nervepirrende, for det er den bestemt, det er blot ikke nogen almindelig krimi, som vi er vant til at se den fra Keplers hånd. Her er vi helt klart ovre i det overnaturlige med et dødvande af en underverden, der ligger lige inden dødsriget.

Løjtnant Jasmin Pascal-Anderson er udsendt soldat i Kosovo og bliver dødeligt såret under en skudveksling. Da hun er genoplivet, kan hun fortælle lægerne om en anden verden, en uhyggelig dystopisk, skyggelignende kinesisk havneby, som hun har opholdt sig i på vej mod dødsriget. Et vildt og farligt sted - en ventesal før dødsriget, hvor det er alles kamp mod alle. Ingen tror hendes beretning om nærdødsoplevelsen, og hun anbringes på psykiatrisk afdeling for at modtage behandling for voldsom posttraumatisk stress-syndrom. Jasmin kæmper sig langsomt ud af medicin tågerne og tilbage til normaliteten, som ikke har plads til udsagn om dødsriger og andre mærkelige oplevelser. Jasmin tier, men da hendes fem-årige søn Dante bliver livsfarligt kvæstet i en trafikulykke, skrider verden under hende. For at redde Dante må lægerne udføre en operation, som kræver at Dantes hjerte sættes i stå. Jasmin er ikke i tvivl om, at Dante vil befinde sig i samme underverden som hende, og hun sætter alt på spil for at redde ham.

Kepler tager etiske spørgsmål op om liv kontra død – hvor langt vil man gå for at redde sit barn? Og findes der virkelig et liv efter døden? Uanset holdning er ’Playground’ en skræmmende og tankevækkende thriller, som vil tiltale læsere med trang til at udforske livets dilemmaer. Foretrækker man at se bort fra debatten om liv og død, er det også muligt. Du kan læse romanen helt som den er: En stærkt underholdende spændingsroman, som nok skal få dig til at låse alle døre og tænde lyset i hele huset sent på aftenen.

Oprindeligt skrevet af Pia Bechmann, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Oversætter
Allan Hilton Andersen
Faustnummer
52261678
ISBN
9788740029994
Antal sider
422

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser