Bog

Ø

Af (
2018
)

Anmeldelse

Ø af Anna Jacobine Jacobsen

02 okt.18

Særlig og smuk billedbog med en genkendelig streg og så alligevel helt anderledes. Florlet med masser af fortællinger på få sider

Denne fine og anderledes billedbog er det, man betegner en tyst bog, en bog blottet for ord! Bogen er fuldstændigt renset i udtrykket og fremstår både sårbar og poetisk, men også meget stærkt med ensomheden som baggrund.

Den lille pige i historien er helt alene på sin grå ø, som man ser både langt fra med en form for droneperspektiv og helt tæt på, næsten under lup. Øen er omgivet af turkisgrønt vand. Pigen har store øjne, helt fyldt af ensomhed. De få farver i bogen er meget sarte, og bogen er opbygget af små blokke med tegninger, lidt som en tegneserie eller en grafisk novelle.

En morgen, da pigen åbner en dåse sardiner, finder hun en ganske lille havfrue mellem sardinerne, og endeligt kommer der farver i pigens ellers triste verden. Pigen får røde kinder og blomsterne i skoven får de skønneste farver. Sommerfuglene er pludseligt stærkt gule, og pigen kan slet ikke holde op med at smile.

De ligger i badekarret sammen, indtil begge falder i søvn. Da pigen vågner, er havfruen væk, og blomsterne er visne. Men heldigvis finder pigen sin havfrueveninde igen og forsvinder ned i vandet sammen med hende.

’Ø’ er et skønt lille kunstværk, som henvender sig ligeså meget til voksne som til børn. Formen gør, at bogen er helt åben for fortolkning, så der er masser at tage fat på i en voksen-barn-situation. For en elsker af eventyr, magisk realisme og kunst er denne bog en gave.

Genremæssigt er den i stil med Shaun Tans fantastiske bøger. Indholdsmæssigt minder den om romanen ’Silke’ af Bent Haller med den lille pige, der forvandler sig til en fisk, og også Lisa Aisatos billedbog ’En fisk til Luna’ behandler emnerne ensomhed og længsel.

Anna Jacobine Jacobsens eksistentielle tegninger har længe begejstret mig. Hun har illustreret en del smukke, men ret alvorlige billedbøger, men ’Ø’ er hendes første projekt alene. Hendes tegninger er virkeligt medskabende, så billedbøger kan leve deres eget liv, både som stor kunst, måske mest henvendt til den voksne eller som samtalebog med et barn, men også som historier, der kan få ensomheden til at forsvinde vha. en lille havfrue i en dåse sardiner.

En mesterlig og poetisk historie i billeder, der giver beskueren en ganske speciel æstetisk nydelse.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
ISBN
9788771513790
Antal sider
32

Læs også

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer