Bog

Meteorjagten

Af (
2019
)

Anmeldelse

Meteorjagten af Jules Verne

28 dec.19

En must-read for alle fans af Jules Verne for første gang på dansk. Om menneskets forfængelighed, drømme om guld og berømmelse og kamp for at blive den bedste.

De to venner Dr. Sydney Hudelson og Hr. Dean Forsyth, begge amatørastronomer og bosiddende i Virginia, opdager en meteor i kredsløb om jorden og vil begge tage æren for at være den, der opdager meteoren, så de kan navngive den. En tredje mand Zephyrin Xirdal, en excentrisk fransk videnskabsmand og opfinder, kommer med i kampen, og han konstruerer et instrument, der kan få guldmeteoren til at falde, lige hvor han ønsker.

De tre mænd er under stort pres og hverken et forestående ægteskab mellem Hudelsons datter og Forsyths nevø, eller opdagelsen fra Paris-observatoriet, der afslører at meteoren er af det reneste guld, hjælper på sagen. I begyndelsen konkurrerer mændene på en venskabelig måde, men situationen eskalerer, så de ender som dødsfjender. Ikke engang Hudelsons datter og hendes mand kan forene dem, og rivaliseringen når internationale højder. Da meteoren skifter kurs og måske vil ende i havet, forværres hele situationen, og verdensfreden er  i overhængende fare.

Jules Verne var en mester i at skabe karakterer på baggrund af deres handlinger, bare tænk på Kaptajn Nemo, der var en ren Napoleon. Vernes romaner bygger på videnskabelige idéer; at flyve til månen, rejse til jordens indre, dybt ned på havets bund, jorden rundt på 80 dage osv. ’Meteorjagten’ blev skrevet færdigt af forfatterens søn Michael og blev først udgivet efter Jules Vernes’ død. Fortællingen handler dels om de fanatiske astronomer, en mand og hans nevø, og dels om den romantiske forbindelse mellem en datter og en nevø i bedste Romeo og Julie-stil.

Hergé har elementer, der ligner Jules Verne med sin betagelse af teknik og videnskab, ellers er der ikke meget litteratur, der ligner. Jules Verne hylder teknologien i de fleste af sine udgivelser, men han er også meget kritisk i forhold til, hvad teknologien i virkeligheden gør for mennesker.

Bogdetaljer

Forlag
Det Poetiske Bureau
Oversætter
Lejf Rasmussen
Faustnummer
47270014
ISBN
9788793871106
Antal sider
470

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer