Bog

Maze Runner - Infernoet

Af (
2015
)

Anmeldelse

Maze Runner – Infernoet af James Dashner

02 feb.15

Andet bind af trilogien byder endnu en gang på hæsblæsende action og nervepirrende spænding. Science Fiction nok mest for unge, men alle, som holder af en god historie, vil blive fabelagtigt underholdt.

Hovedpersonen Thomas og resten af de overlevende ’Lysboere’ er undsluppet rædslerne i Labyrinten og tror nu, at de kan komme til at leve et normalt og roligt liv, men det skal hurtigt vise sig, at alle deres trængsler langt fra er slut. Jorden er blevet hærget af enorme solstorme, som har afbrændt og ødelagt de fleste arealer. Milliarder er blevet dræbt, og som om det ikke var nok, er der blandt de overlevende udbrudt en dødbringende virus, kaldet Udbruddet, som langsomt fortærer hjernen og gør folk sindssyge, inden de til sidst dør.

WICKED, som står bag alle drengenes oplevelser, og som i virkeligheden bruger drengenes reaktioner på farer i en indviklet plan om at fremstille en kur mod Udbruddet, har nye prøver og intriger parat. Drengene skal på to uger bevæge sig halvanden hundrede kilometer mod nord og nå frem til et sted, der bliver kaldt Nødhavn. I Nødhavn vil drengenes mareridt være slut, siger de, og der vil de i øvrigt også få en kur mod Udbruddet, som alle drengene tilmed er blevet smittet med. Vejen til Nødhavn fører dog for det første gennem et totalt afbrændt og ødelagt område hærget af solens ubønhørlige stråler, og for det andet skal de igennem et byområde, hvor de smittede, Køterne, bor. Endelig viser det sig oven i købet også, at drengene skal konkurrere mod en anden gruppe bestående af piger, som ligeledes er kommet fri af en tilsvarende labyrint.

I disse år udkommer der en lind strøm af science fiction for Young Adults i en genre, man kunne kalde for ”mørke dystopier”. De mest kendte og vellykkede eksempler herpå er ”Hunger Games” og ”Divergent”, men udover dem er de fleste andre bøger i samme genre ikke meget andet end tandløse og tamme plagiater. Maze Runner-serien ligger dog så absolut i toppen af denne særlige genre. Bøgerne er forfriskende anderledes og bæres især oppe af en intenst opbygget spænding. Selvfølgelig først og fremmest i kraft af drengenes evige kamp for overlevelse i de barske omgivelser, men i høj grad også fordi man – ligesom drengene – overhovedet ikke har nogen anelse om, hvad der egentlig foregår.

Mening og baggrund åbenbares selvfølgelig bid for bid hen ad vejen, men bedst som man tror, at man har styr på begivenhederne, tager handlingen endnu en uventet drejning.

Det virker dog, som om forfatteren har totalt styr på sin handling og sit plot, og forhåbentlig går alt op i en højere enhed, når tredje og sidste bind udkommer til sommer.

Personskildringerne fremstår derimod noget tynde og skabelonagtige, og så er det virkelig irriterende, at drengene taler en slags slang med en række selvopfundne udtryk. Dette er dog af mindre betydning for en glimrende læseoplevelse, hvor bogens helt klare styrke altså er det spændingsfyldte plot.

Originally published by Arne Larsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Secondary title
Maze Runner
Forlag
Høst & Søn
Oversætter
Thomas Munkholt
Faustnummer
51545095
ISBN
9788763837347
Antal sider
368

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer