Bog

Maze Runner – Udbruddet

Af (
2016
)

Anmeldelse

Maze Runner – Udbruddet af James Dashner

09 jun.16

Forhistorien til den enormt populære Maze Runner-trilogi byder på hæsblæsende action og nervepirrende spænding.

Maze Runner bøgerne er science Fiction for unge, men alle, som holder af en god historie, vil blive fabelagtigt underholdt. Umiddelbart kunne man fristes til at tænke, at en forhistorie til en allerede afsluttet serie kun kan være skrevet af to grunde, nemlig at den oprindelige historie indeholdt så mange løse ender, at en slags yderligere forklaring var nødvendig, eller at forfatteren simpelthen har villet tjene lidt ekstra penge på sin succes. Begge dele rammer formentlig sandheden, men når det er sagt, så klarer denne bog sig faktisk ganske glimrende alene.

I disse år er der udkommet en lind strøm af science fiction for Young Adults i en genre man kan kalde for mørke dystopier. De bedst kendte og mest vellykkede eksempler herpå er ’Hunger Games’ og ’Divergent’. ’Maze Runner’ hører så absolut med til det gode selskab.

Hovedpersonerne Mark og Trina er sammen med den tidligere soldat Alec flygtet fra New York efter et altødelæggende soludbrud totalt har ændret livsbetingelser på jorden. Det er lykkedes dem at skabe nogenlunde tålelige livsvilkår i en lille koloni i Appalacher bjergene, da kolonien pludselig en dag får besøg af et rumskib. Uden varsel begynder besætningen at skyde på folk med pile, og snart er de fleste angrebet af en dødelig virus. Mark, Trine og Alec beslutter at finde frem til rumskibets base for at få en forklaring på det tilsyneladende meningsløse angreb, og en farefuld færd gennem ukendt territorium påbegyndes. Det skal hurtigt vise sig at virussen ikke alene spreder sig, men også at den muterer, og spørgsmålet er nu om de tre også er blevet ramt.

Som nævnt ligger Maze Runner-serien i toppen af denne særlige dystopiske genre, og denne særlige forhistorie er ingen undtagelse. Ligesom de øvrige bind i serien, er denne bog forfriskende anderledes og bæres især oppe af en intenst opbygget spænding. Selvfølgelig først og fremmest i kraft af trioens evige kamp for overlevelse i de barske omgivelser, men i høj grad også fordi ved, hvad der kommer til at ske senere i universet.

Hvis man har læst de tidligere bind, har man så nogenlunde styr på mening og baggrund, men alligevel formår forfatteren undervejs at indsparke en eller to overraskende drejninger til historien.

Personskildringerne fremstår stadig noget tynde og skabelonagtige, men dette er dog af mindre betydning for en glimrende læseoplevelse, hvor bogens helt klare styrke er spændingsdelen.

Efter sigende skulle der være yderligere et bind på vej.

 

Bogdetaljer

Forlag
Høst & søn
Oversætter
Thomas Munkholt
Faustnummer
52401909
ISBN
9788763843560
Antal sider
332

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer