Bog

Lili

Af (
2004
)

Anmeldelse

Lili af Bodil Steensen-Leth

21 mar.05
AfSuzanne Bang
Skribent

Det hænder, at en bogforside virker som en magnet - virker "dragende" som en kendt skuespiller i et kendt tv-spil ville have udtrykt det. Portrættet af den kønne, unge pige med de store, melankolske øjne fascinerede mig - hvem var denne Lili?

Lili var den franske, kvindelige komponist Lili Boulanger (1893-1918). Hun voksede op i Paris i en meget musikalsk familie, faktisk havde der været musikere i hendes slægt i flere hundrede år.

Lili kunne læse noder, førend hun kunne skrive, og hun blev den første kvinde, som vandt den eftertragtede musikpris 'Pariserkonservatoriets Prix de Rome' i 1913, kun 20 år gammel.

Bodil Steensen-Leth skildrer personen og kunstneren Lili Boulanger med stor indlevelse og fin fornemmelse. Hun beskriver forholdet mellem Lili og storesøsteren Nadia på en fremragende måde. Der var jalousi og konkurrence mellem de to søstre, især fra Nadias side, men samtidig også stor kærlighed. Nadia var selv komponist, men stod noget i skyggen af sin kønne og begavede lillesøster Lili.

Steensen-Leth beskriver tidens syn på kvinder og især tidens syn på kvindelige kunstnere. Alle bogens personer – moderen, søsteren, tjenestepigen, vennerne - får pondus og fylde.

Lili Boulanger led hele sit korte liv af en uhelbredelig sygdom, som ofte gjorde hende handlingslammet, og som til sidst slog hende ihjel – kun 25 år gammel. Men selv med de dårlige odds i bagagen formåede hun at sætte markante spor på musikkens arena.

Under læsningen blev jeg selv lidt småforelsket i Lili Boulanger og fortvivlet på hendes vegne. Jeg følte med hende i hendes trængsler, jeg beundrede hendes flid og livsmod. Lili var gjort af det stof, som drømme gøres af! Romanen virker som et stykke himmelsk musik, som man bevæges og røres af.

Bodil Steensen-Leth har skrevet en fremragende, velbegavet og smuk historie.

Gyldendal, 2004. 264 sider. Kr 275,-


Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25486323
ISBN
9788702033793
Antal sider
264

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser