Bog

Sibelius

Af (
2016
)

Anmeldelse

Sibelius af Valdemar Lønsted

22 jan.19

Første danske biografi om Nordens største komponist rammer alle de rigtige toner.

Valdemar Lønsted har skrevet den første biografi på dansk om komponisten Jean Sibelius, og den er fremragende. Skildringen af den sagnomspundne finne og hans sublime musik er både kyndig, nuanceret og indsigtsfuld.

Jean Sibelius (1865-1957) er en kæmpe inden for den klassiske musik, som især med sine syv symfonier og sine tonedigte har sat Finland på det musikalske verdenskort. Han komponerede sin musik i den mest turbulente periode i sit hjemlands historie, mens finsk sprog og kultur var under stærkt pres fra især Rusland, som finnerne var underlagt frem til 1917. Sibelius’ musik er gennemsyret af en stærk bevidsthed om finsk sprog, historie og folkekultur og er en grundsten i den finske musiktradition.

Valdemar Lønsted er fantastisk god til at belyse de mange sammenhænge mellem mennesket Sibelius, hans musik og hans samtid. Persongalleriet af venner, kolleger og familie træder levende frem, og vi kommer bag murene i hjemmet Ainola (opkaldt efter hustruen Aino), som i mange år dannede rammen om et problemfyldt familieliv med masser af alkohol, kvinder og økonomiske udfordringer. Føj hertil fortællingen om Finland; en nation, som i løbet af Sibelius' levetid gennemlevede krig efter krig, var præget af intern splittelse og fjendskab, men som også oplevede en kulturel vækkelse og opblomstring, som Sibelius med sin musik spillede en central rolle i.

Bogen er i tre dele, en biografisk del (1. del), diskussion og analyse af symfonierne (2. del) og en 3. del med fokus på forholdet mellem Sibelius og vores egen Carl Nielsen, samt to spændende interviews med komponisten Per Nørgaard og dirigenten Herbert Blomstedt om deres forhold til Sibelius' musik. Det er også Blomstedt, der sammen med San Francisco Symfoniorkester står bag den medfølgende cd med uddrag af Sibelius’ symfonier, som ledsager Lønsteds musikanalyser i 2. del.

Valdemar Lønsted har tidligere udgivet lige så omfangsrige og velskrevne bøger om både Gustav Mahler og Franz Schubert. Hans nyeste bedrift er bestemt på højde med disse, og selvom man nok skal være bekendt med musikteori for rigtigt at kunne følge hans musikanalyser, er der masser at hente for alle, der interesserer sig for Sibelius og hans værk. Jeg er ikke i tvivl om at denne biografi vil være standardværket på dansk om Sibelius i mange år fremover.

Bogdetaljer

Forlag
Multivers
Faustnummer
52616484
ISBN
9788779174276
Antal sider
448

Tema

Tema

Musik og mennesker

Tag med på en musikalsk og litterær rejse i Litteratursidens tema, hvor vi har fokus på musik og mennesker i litteraturen samt musikkens betydning for det enkelte menneske.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer