Bog

I de dyre kredse

Af (
1982
)

Anmeldelse

I de dyre kredse af Joyce Carol Oates

01 dec.06

Mærkelig, foruroligende, skræmmende er denne bog - og spændende som en thriller - om forholdet mellem børn og forældre i et pseudo-upperclass miljø i Californien.

Bogen er formet som en dagbog, skrevet af den 18-årige Richard Everett, et fremmeligt ”barn”, som skarpsindigt og illusionsløst iagttager det velhavende amerikanske forstads-borgerskabs adfærd, og som er ved at æde sig ihjel i en grotesk protest mod sin skæbne, som er den, at samfundet ikke vil straffe ham for hans forbrydelse: han har skudt sin mor! Ingen ved, det er ham, og ingen tror ham, da han bekender! Læs den også for socialsatiren og for den indfølte skildring af en anormal psyke!

Og jeg ta’r ikke duften af romanen ved at røbe, at det var som 11-årig, han myrdede sin mor -

Det var på samme tidspunkt, han ”gik i opløsning”; da han måtte udspionere sine forældre for at føle, han hørte til, en 11-årig dreng, der elskede sin smukke mor, Nada, men også hadede hende, fordi hun var ligeglad med ham, kun tænkte på sin position som forfatter, på sine cocktail-parties med de halvrige fra forstadskvarteret – og på sine elskere. Hun havde solgt sig til de dyre kredse, den magtfulde verden, der ejer og behersker alting.

Og faderen – succesrig forretningsmand af den brovtende type – formåede på ingen måde at gøre sønnen til en mindre knust eksistens.

Og nu sidder dette intellektuelle og groteske individ og æder sig frem til den endegyldige straf, mens han leger med subtile filosofiske og kunstneriske problemer.

Joyce Carol Oates gi’r os mageløst præcise skildringer af miljøer i den mondæne forstad Fernwood: eliteskoler, skønhedssaloner, cocktailselskaber osv. Vi får også en skarp udlevering af familieliv, snobberi og ambitioner i USAs højere middelklasse, af ligegyldigheden, løgnen og tomheden, der trives i de stræbsomme cirkler, også morsomme scenerier fra dette pseudo-upperclass-miljø.

Det er en bevægende skildring af forholdet mellem børn og forældre i de mondæne kredse, og vi kommer til at holde af drengen, der fortæller om sit sære, forpinte liv.

En vittig og begavet bog med mange lag og en del fortolkningsmuligheder, skrevet med en intensitet og sensibilitet, som vanskeligt kan beskrives og et nuanceret og intellektuelt sprog, som kun sjældent opleves.

Det er altså rigtig god litteratur, det her!!

Oversat fra amerikansk af Birte Svensson efter ’Expensive people’. Centrum, 1982. 295 sider

Bogdetaljer

Forlag
Centrum
Oversætter
Birte Svensson
Faustnummer
05866960
ISBN
9788758300955
Antal sider
295

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer