Bog

Grundvold

Af (
2021
)

Anmeldelse

Grundvold

02 apr.21
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Rachel Röst har skrevet en barsk og vigtig debutroman fra en lukket verden, en historie om at vende det kendte ryggen og stå alene.

’Grundvold’ er en indlevende beretning om at være alene. Først i folkeskolen, dernæst da Rachel Röst fik kommunen til at fjerne hende fra faren og hans forvrængede verdensbillede og til slut, da hun som myndig står overfor et liv, som hun ikke ved, hvordan man lever.

Rebecca er den ældste af tre søstre, som vokser op hos forældrene på Amager. Hendes forældre er mormoner, og hendes far styrer alt fra, hvad de spiser, til deres udvikling frem mod at blive kvinder. Familien har kun sporadisk kontakt til pigernes farmor, da hun ikke er mormon. Rebecca får ganske få penge og står selv for at købe frokost hver dag samt sørge for alle sine personlige ting. Det betyder, at hun ikke har råd til andet end få par underbukser, og hun må desuden helt undvære at købe hygiejnebind. Hendes fars utrættelige fokus på alt, særligt hendes krop, da hun kommer i puberteten, betyder, at hun får et forskruet forhold til sig selv og senere også til sin seksualitet.

Rebecca bliver straffet af sin far og må for eksempel kun være på sit værelse i en hel uge, fordi hun, trods sin tro og kærlighed til forældrene, ikke forholder sig ukritisk til de mange uforståelige regler. Da hun efterhånden finder ud af, at andre unge, også unge mormoner, lever deres liv helt anderledes, end de gør i hendes familie, samtidig med at hun gennemskuer sin fars dobbeltmoral, vil hun ikke bo sammen med sin familie længere, og hun flytter som 16-årig ind på en ungdomsinstitution. Nu skal hun navigere i mere end én verden, og de mange år under ubøjelige regler har sat dybe spor i Rebecca. Livet udenfor familien er meget udfordrende for hende. Hun bruger en del af sin tid på biblioteket, hvor bøgerne fungerer som den omsorg, hun ellers aldrig har mødt nogen steder. Den empati hun møder i bøgerne, bliver hendes motivation i hendes fremtidige valg i livet.

'Grundvold' er en barsk fortælling fra en lukket verden og en historie om at turde vende det kendte ryggen og pludselig stå helt alene i en verden, som på mange måde er helt fremmed. Bogen er et både smerteligt og intimt kig ind i et liv, som går fra noget, der ligner håbløshed, til at få et stærkt mål med velovervejede refleksioner for fremtiden. ​

Rachel Rösts interesse for litteratur, og den forandring den kan betyde for udsatte børn og unge, har betydet, at hun har stiftet foreningen Læs for livet, fordi hun tror på, at litteratur kan forandre liv, og hun har formået at få kasserede bøger vækket til live hos en målgruppe, der trænger til omsorg. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
38600494
ISBN
9788702218015
Antal sider
397

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser