Bog

Gejstlig død

Af (
2002
)

Anmeldelse

Gejstlig død af P. D. James

27 mar.02

Det var en mørk og stormfuld nat ... Nej, vi befinder os ikke i Nusers univers, men på et engelsk præsteseminarium ved Suffolk's kyst, hvor en besøgende provst en nat findes brutalt myrdet, næsten korsfæstet, foran alteret i seminariets kirke.

Det er week-end, de fleste studerende er bortrejst, men i seminariets gæsteboliger befinder sig en gæstelærer, en forsker, et nervebundt af en lokal politiinspektør - og Adam Dalgliesh, der er blevet opfordret til at undersøge en præstestuderendes mystiske død et par måneder tidligere. Og i den mørke og stormfulde nat blæser et stort træ ned over adgangsvejen, så man kan udelukke en udefrakommende morder ...

Da provsten viser sig at være kendt - og hadet - af flere af de tilstedeværende, samt at hans ærinde var at vurdere om seminariet skal lukkes i forbindelse med en sparerunde i præsteuddannelsen, kan stort set alle mistænkes.

P.D. James beskriver i Gejstlig død et lukket miljø, som vi kender det fra hendes tidligere bøger, og som i disse skal morderen også findes i den lukkede kreds - fysisk vejspærring eller ej. Hun har stor indsigt i den anglikanske kirkes retninger, et emne man måske ikke skulle mene hørte hjemme i en kriminalroman, men som er en væsentlig del af baggrunden for og forståelsen af begivenhederne. Personerne, deres historie, deres hemmeligheder og personligheder beskrives indgående og solidarisk, mest usympatisk er såmænd offeret, og selv han har en historie. Man får som læser stor sympati for de gamle præster, der værner om den gamle bygning og de gamle traditioner, selv om de inderst inde godt ved, at de er fortid. Også landskabet bliver beskrevet på en måde, så man som læser næsten føler Nordsøens saltsprøjt, når personerne færdes på stranden.

Et andet aspekt af bogen er Adam Dalgliesh, der efter at have stået i stampe gennem flere bøger, gennemgår en udvikling i bogen. Han er præstesøn fra området og har som stor dreng tilbragt nogen tid som logerende på seminariet, mens hans forældre var bortrejst, og også dengang var opholdet af stor betydning for ham - rent personligt.

Gejstlig død er på alle måder en stor roman, indholdsrig og velskrevet - elskere af den engelske krimitradition har noget at se frem til.

BogWeb - 27. marts 2002

Bogdetaljer

Secondary title
Krimiserien med Adam Dalgliesh ; 11
Forlag
Forum
Faustnummer
23945134
ISBN
9788755331099
Antal sider
420

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer